Евростат: Само 4% ангажирани у нас на временна заетост

Евростат: Само 4% ангажирани у нас на временна заетост

Средното ниво за Общността е 14 на сто

България е сред петте страни в ЕС с най-нисък дял на лица с временна заетост, показват данни от анализ на Евростат за тенденциите на пазара в Евросъюза за временно наемане на работници през миналата година. Страната ни е с дял едва от 4% на временно заети лица на възраст 15-64 г. през 2018 г., при среден показател за ЕС от 14%.

Така според данните на родната статистика у нас през миналата година е имало около 130 000 временно заети лица при общо 3,2 млн. души, които са били икономически активни за посочения период. Най-висок дял от лицата на временна заетост е регистриран


във възрастовата група 25-55 г. - близо 100 000 души.


Друг фактор, който определя временната заетост, е степента на образование - тук най-много са били хората с основно или по-ниско образование - 80 000, със средно - около 40 000 и с висше - близо 10 000.

Голяма част от временно наетите лица са били без специална квалификация, с насоченост към работническата професия, както и ангажирани с фактора "сезонност".

Факторът "сезонност" остава като един от определящите на пазара на труда, като само за последните няколко години се отчита значителен брой на работещи на временна заетост, предимно в сферите на хотелиерството, ресторантьорството, селското стопанство, преработващата промишленост, строителството и др.

Така например през 2016 г. сезонно наети са били около 24 хиляди души, през 2017 г. около 22 000, а през 2018 г. - приблизително 25 000.

Според експерти пазарът на кадри с недобра квалификация е значително стеснен, докато се наблюдава тенденция за търсене на специалисти с висока квалификация - технически и инженерни кадри, лекари, медицински сестри, както и професии, които изискват висока компетентност.

Така например заетите у нас лица с висше образование през м. г. са били малко над 1 милион души, докато със средно образование те са били около 1,8 млн. души, а с основно или по-ниско образование - около 400 000 души, тоест 2/3 от работещите българи са били със средно или ниско ниво на квалификация.


Най-много временно заети лица има в Испания


28% от работещите в Испания през 2018 г. са били с договор на временна заетост, показват още данните на Евростат. Други страни с висок дял на лица, ангажирани с временна заетост е отчетен в Полша - 24 на сто, Португалия - 22 на сто, Холандия - 21 на сто, Хърватия - 19 на сто, Италия - 18 на сто и др.

На обратния полюс най-малък дял на лица с временна заетост е отчетен в Румъния - 1,1 на сто, Литва /1,6 на сто/ , Латвия /2,7 на сто/, Естония /3,5 на сто/ и България - 4 на сто, показват данните на Евростат.

В ЕС като цяло делът на служителите на временна заетост е по-висок сред по-младите служители. За лицата на възраст от 15 до 24 години този дял е 43%, в сравнение с 12 на сто за лицата на възраст от 25-54 г. и около 7 на сто за лицата на възраст от 55-64 г.

Делът на жените на възраст между 15 и 64 години на временна заетост в ЕС през 2018 г. е бил 15%, в сравнение с 14% при мъжете.

При съседите ни данните показват, че най-висок дял временна заетост е бил регистриран в Република Северна Македония - 15 на сто, следват Сърбия - 14%, Турция - 12% и Гърция - 11%, /при данни на Румъния - 1% и България - от 4 на сто/, сочат данните на Евростат.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.