COVID увеличава спестяванията и свива разходите

COVID увеличава спестяванията и свива разходите

Спестяванията на домакинствата в Европейския съюз продължават да бележат значителен ръст през четвъртото тримесечие на 2020 г. спрямо година по-рано, покачвайки се с 6.6 процентни пункта спрямо тези през 2019 г., сочат последните данни на Евростат.

Основната причина за скока на годишна база е, че разходите за крайно потребление на домакинствата в ЕС са били със 7 на сто по-ниски, отколкото преди една година. Освен това, брутният доход, с които са разполагали семействата през последните четири месеца от изминлата година, е с 0.6% по-висок в сравнение с този през периода семптември – декември 2019 г.

Статистическите данни сочат още, че в почти всички страни, влезли в проучването, спестяванията на домакинствата са се увеличили през отчетените месеци спрямо година по-рано. Най-висок ръст на годишна база се наблюдава за Словения (20,8 процентни пункта), следвана от Ирландия (+12,8 п.п.), Белгия (+11,3 п.п.), Австрия (+10,9 п.п.) и Гърция (+10,4 п.п.). 

Най-значителен спад на спестяванията пък се наблюдава в Словения и Испания, където намаляват съответно с 15,4% и 11,2 на сто. Дания остава единствената страна, в която потреблението на домакинствата се увеличило с 0,2%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.