В различните държави от ЕС има различни великденски традиции и кулинарни рецепти. Но едно нещо винаги присъства на празничната трапеза – шоколадът, пише БГНЕС.

Според европейската статистическа служба Евростат на лакомството се наслаждават всички държави от евроблока, но малцина могат да се похвалят с доминантно положение при производството му.

На челно място в класацията е Германия, която произвежда 32 процента от шоколадовите изделия или 1,3 милиона тона, следвана от Италия с 18 процента или 700 000 тона, показват данните на Евростат за 2017 година.

Франция и Холандия произвеждат по 9 на сто или 400 000 тона шоколад, а Великобритания – 7 на сто или 300 000 тона. Белгия, Полша и Испания заедно допринасят с още 16 процента към производството на лакомството.

Така тези осем държави членки на ЕС произвеждат около 90 процента от всичкия шоколад в ЕС. През 2017 година в ЕС са произведени 4 милиона тона от лакомството на стойност 18,3 милиарда евро.

По темата: шоколад Евростат
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини