ЕВРОСТАТ: Една трета от населението в България е в риск

ЕВРОСТАТ: Една трета от населението в България е в риск

Една трета от населението в България е в риск, отчита Евростат. 

През 2020 година 96,5 милиона души в ЕС са били застрашени от бедност или социално изключване, което е 21,9 процента от населението на блока.  

Миналата година 75,3 европейци са били в риск от бедност, 27,6 милиона са понасяли сериозни материални и социални лишения, а 27,1 милиона са живеели в домакинства с нисък интензитет на икономическа активност.
От 96,5-те милиона жителите на ЕС, застрашени от бедност и социално изключване, около 5,9 милиона души (1,3 процента от общото население) са живеели в домакинства, в които са били налице едновременно и трите риска (бедност, сериозни материални и социални лишения и живеене в домакинства с нисък интензитет на икономическа активност).
Над една четвърт от населението е било под заплаха от бедност и социално изключване в четири страни членки: Румъния (35,8 процента), България (33,6 процента), Гърция (27,5 процента) и Испания (27 процента), според наличните данни за 2020 година.
Най-нисък дял на застрашените от бедност и социално изключване е бил отчетен в Чехия (11,5 процента), Словакия (13,8 процента), Словения (14,3 процента), Нидерландия (15,8 процента) и Финландия (15,9 процента)

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.