Все повече българи в предпенсионна и в пенсионна възраст продължават да работят,, като броят им се е увеличил двойно за 15 г..

Близо 60.7% от хората на възраст 55-64 години у нас се трудят, като по този показател сме изпреварили Европейския съюз, където 58.7% в тази възрастова група продължават да работят. Това става ясно от последното демографско проучване на Евростат:, което предоставя широк спектър от статистически данни, които описват ежедневието на по-възрастните поколения в страните-членки на Съюза. Съпоставени са данните от 2003 до 2018 година.

В пенсионна възраст у нас хората също продължават да работят: нарастването на работещите във възрастовата група 65-69 г. е най-голямо - 13.9% през 2018 г. при 6.2% 15 години по-рано. В групата 65-74 г. делът на работещите българи е 9.1%, докато през 2003 г. е бил почти два пъти по-малко - само 5.6%. Най-малко българи работят в най-горната пенсионна възраст (70-74), която отчита Евростат, Те са само 3.3% спрямо 4.09% през 2003 година.

Миналата година равнището на заетост на мъжете на възраст между 55 и 64 години е било 65%, а на жените - 52%, като е по-високо от средната заетост за мъжете (60%),а за жените (48%) година по-рано - през 2017 г., става ясно още от проучването на Евростат

Между 2003 и 2018 година равнището на заетост в тази възрастова група се е увеличило във всички страни от ЕС с изключение на Гърция. България е в групата на трите страни, заедно със Словения и Словакия, където увеличението е двойно. Рекордьор е Словакия с 2.2 пъти ръст. След тези три страни, най-много са нараснали работещите в предпенсионна възраст (55-64) - над 70% в Швеция, Германия и Дания, а в седем страни е под 50 на сто.

В същото време 26% от хората на възраст 65-74 г. в Естония работят, а в Румъния, Литва, Португалия, Великобритания, Ирландия, Швеция и Латвия отчитат много ниски нива на нарастване на заетостта - малко на 15%.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

37 вуза приемат с оценки от матурите

Кандидат-студентите ще могат да използват оценките си от матурите по основни предмети в 37 висши учебни заведения за учебната 2020-2021, съобщават от МОН.

Подаваме данъчна декларация онлайн от утре

От утре данъчните ни декларации ще бъдат попълнени автоматично на сайта на приходната агенция. Това ще стане с новата услуга на Националната агенция по приходите (НАП). Тя ще бъде достъпна от 1 март.

Младен Маринов: Ситуацията с бежанците на границата с Турция е тревожна

„Ситуацията с бежанците на българо-турската граница е тревожна, но МВР е мобилизирало достатъчно ресурси, за да гарантира сигурността на страната. Към момента, с изключение на няколко единични опита няма констатирани нарушения.