Евросистема праща сигнали за предстоящи наводнения

Евросистема праща сигнали за предстоящи наводнения

Пожарната ползва три прогнози за времето, за да дебне за порои

Европейска система алармира българските пожарникари за предстоящи бедствия като порои и наводнения. Това съобщи за „Монитор“ директорът на дирекция „Оперативни дейности” при ГДПБЗН-МВР старши комисар Красимир Шотаров (интервю с него четете тук).

Той обясни, че звеното поддържа и кореспонденция с Националния институт по метеорология и хидрология, но тя зависи от обстановката, а тя понякога се променя и на 2 часа.
„Когато отчетат промяна на метеорологичната обстановка, те незабавно пращат информация. Постоянно получаваме от тях карти, които показват опасностите, като за нас са подробно разписани причините за тях.

Използваме и „Евроаларм“ -

европейски сайт, в който се предоставя информация относно обстановката. Той също бива следен от нашите колеги. В него се предават подробно нивата на валежите, имаме данни за прогнозите за 1 ден, както и за 3 дни, като основно разчитаме на еднодневните, тъй като те са много по-достоверни и точни. Фактически имаме три източника – НИМХ, европейския и Военновъздушните сили към Министерството на отбраната, тъй като те също разполагат с подробна информация относно метеорологичните условия, за да става ясно дали могат да се ползват летателните им средства“, обясни още Шотаров. Той допълни, че тези три прогнози се получават постоянно в пожарната и на база тях в звеното се прави анализ за предстоящи бедствия.
„Констатирайки по-големи валежи, студове или снегове, ние изготвяме предупреждения до съответните областни управители, както и до министерства и ведомства, които би трябвало да са ангажирани в тези сигнали. Разбира се, че

реалността е малко по-различна

от прогнозите и в голяма част от случаите явленията от предупрежденията не се случват или не водят до сериозни произшествия. Има и случаи, в които повишението на водите е по-голямо от предвиденото, но това е нормално“, обясни още Шотаров.
По данни на дирекцията през изминалите 48 часа само получени само 4 сигнала, които са отработени – 2 за отводняване и 2 за отстраняване на паднали дървета. Те са в районите на Враца и Кюстендил.
„При бедственото положение от 11 до 17 януари, когато бяха и засилените дъждове и снеготопене, общо имаме 683 сигнала, свързани само с метеорологичната обстановка. В тази статистика не влизат пожарите, аварийно-спасителните дейности и други дейности, които обичайно ежедневно се осъществяват от служителите на пожарната. От тях 496 са били за отводняване – колегите са се отзовали и са изпомпали водата.

106 сигнала са били за отстраняване

на опасни предмети, най-често става въпрос за паднали дървета и клони, служителите ги отстраняват от пътищата или от далекопроводните мрежи, където има опасност те да бъдат скъсани. Повечето сигнали включват точно това. Съдействали сме през този период и на граждани чрез осъществяване на евакуация и помощ при наводнения в домовете. Това са по-голямата част от отработените произшествия“, обясни още Шотаров.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.