Европейският съвет предлага данъци за емисии и пластмаса

Европейският съвет предлага данъци за емисии и пластмаса

Да се въведе данък върху пластмасата, цифровите дружества и въглеродните емисии. Това предлага председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщи БНР.

Идеята е събраните средства от налозите ще послужат като приходи в бюджета на Европейски съюз (ЕС). Така Мишел представи новите си предложения за бюджета на ЕС и Фонда за възстановяване преди първата физическа среща на европейските лидери след пандемията от коронавируса, която ще се проведе следващата седмица.

Председателят на Европейския съвет предлага 7-годишният бюджет на Общността да бъде 1.074 трилиона евро, а Фондът за възстановяване да запази размера си от 750 млрд. евро, както и съотношението 500 млрд. безвъзмездна помощ срещу 250 млрд. заеми.

Ако към тези две пера се добавят, договорените 540 млрд. евро от финансовите министри като спасителен пакет за икономиките, общата сума за следващите 7 години става близо 2.4 трилиона евро.

Мишел предлага да се запазят отстъпките за бюджетните вноски за Германия, Нидерландия, Австрия и Швеция.

Нова негова идея е създаването на т.нар. резерв "Брекзит" в размер на 5 млрд. евро. С него ще се подпомогнат най-засегнатите страни членки и сектори.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.