Европейският парламент одобри спорната Директива за авторско право в цифровия единен пазар. Законопроектът, който цели да подобри защитата на интелектуалната собственост на музикантите и новинарските издатели онлайн, получи зелена светлина от евродепутатите с 348 гласа „за“, 274 „против“ и 36 „въздържал се“.

По-строги изисквания към технологичните компании се очаква да бъдат въведени, ако документът влезе в сила. Това означава, че платформи като Youtube и Facebook ще трябва да „положат усилия“ да лицензират всяко възможно съдържание, което биха могли да качат техните потребители. Освен това те ще трябва да положат усилия да предотвратят всяко качване на съдържание с неуредени права, както и да свалят достатъчно бързо от платформите си публикациите, които нарушават интелектуална собственост. Очакванията са, че това ще се случва чрез софтуери за филтриране на съдържанието. Извън обхвата на директивата пък остават компаниите, създадени преди по-малко от три години, с годишен оборот под 10 млн. евро или с по-малко от 5 млн. уникални потребители месечно.

Google News и други подобни платформи пък ще трябва да заплащат на новинарските издатели, когато използват техни снимки или част от текстовете на техни публикации. Изключения се допускат единствено когато става въпрос за „отделни думи или много кратки откъси“.

Промените няма да доведат до цензура.

Те ще създадат правна сигурност за използването на съдържание, закриляно от авторското право онлайн“, успокоява докладчикът Аксел Вос (ЕНП, Германия). Той разкритикува големите технологични компании заради опитите им да повлияят на общественото мнение чрез неточна информация.

На полюсно мнение е гигантът Google, като представители на компанията обявиха, че промените в сферата на авторското право биха навредили на творческия и дигиталния сектор на Съюза. Припомняме, че през януари YouTube (собственост на Google) предупреди, че вследствие на реформите може да се стигне до свалянето на над 35 милиона канала. Технологичната компания заплаши още, че Google News ще се изтегли изцяло от страните-членки на ЕС в случай, че директивата бъде приета. Приемането на закона бе определено като „тъмен ден за свободата на интернет“ и от германския депутат от пиратската партия и докладчик в сянка по темата Юлия Реда.

След приемането на директивата от ЕП тя ще бъде гласувана и от държавите-членки гласуват в Съвета, като са необходими 13 държави или сбор от няколко страни, които заедно правят 35% от населението на ЕС.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Певицата навлече латекс и скандализира в новото си парче „Такава съм“

Лора Караджова се превърна в Злодеида. ВИДЕО!

Певицата навлече латекс и скандализира в новото си парче „Такава съм“

След дълго затишие Лора Караджова „избухна“ с нова песен „Такава съм“ и скандализира с визия и текст феновете си, а насреща получи масово одобрение и поощрение да прави парчета по-често.

Обвинителка на Уайнстийн отказа $500 000. Иска повече

Адвокат на актрисата Александра Каноса, една от жените, завели дело за сексуални посегателства срещу продуцента Харви Уайнстийн, каза, че проектоспоразумението за 25 милиона долара е несправедливо за повечето от жертвите и целта му е да им бъде оказан натиск да го приемат.

Народната певица Ива Давидова написала песента разгневена от режима

Нов химн на миньорския град - „Перник нема вода“

Народната певица Ива Давидова написала песента разгневена от режима

Непосилният воден режим в Перник доведе до неочаквани резултати и миньорският град осъмна днес с нов „химн“, който носи името „Перник нема вода“.