ЕВРОПЕЙСКИ РЕГУЛАТОР: Лицевото разпознаване трябва да бъде забранено

ЕВРОПЕЙСКИ РЕГУЛАТОР: Лицевото разпознаване трябва да бъде забранено

Лицевото разпознаване трябва да бъде забранено в Европа заради "дълбокото и недемократично навлизане" в личния живот на хората, заяви Европейският надзорен орган по защитата на данните, цитиран от Ройтерс.

Регулаторът изрази съжаление, че комисията не се е вслушала в предишен негов призив да бъде забранено лицевото разпознаване на обществени места.

"Нужен е по-строг подход с оглед на това, че биометричното разпознаване от разстояние, при което изкуственият интелект може да допринесе за безпрецедентни събития, крие изключително голям риск от дълбоко и недемократично навлизане в личния живот на хората", заяви надзорният орган. "Европейският надзорен орган по защитата на данните ще се съсредоточи в частност върху поставянето на ясни граници за тези средства и системи, които може да крият опасност за основни права, каквито са опазването на личните данни и личната неприкосновеност."

Коментарът беше направен два дни след като Европейската комисия предложи проект за правила, в който се предлага да бъде позволено използването на лицево разпознаване при издирване на изчезнали деца и престъпници и при случаи на терористични атаки.

Предложените правила, които трябва да бъдат обсъдени със страните от ЕС и Европейския парламент, са опит на комисията за създаване на международни правила за изкуствения интелект - технология, в която доминират Китай и САЩ.

Предложенията на комисията породиха критики от правозащитни организации, които се опасяват, че вратички в тях може да позволят на авторитарни правителства да злоупотребяват с изкуствения интелект, за да погазват правата на хората.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.