Европейската прокуратура стартира работа на 1 март

Европейската прокуратура стартира работа на 1 март

Според анализите на Европейската Комисия на 1 март ще има възможност Европейската прокуратура да започне работа с европейски делегирани прокурори от 15 страни членки. Това обяви на заседание на комисиите на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и по бюджетен контрол комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. На заседанието евродепутатите обсъдиха ситуацията със стартирането на Европейската прокуратура с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши и Рейндерс.

Еврокомисарят изрази притеснение, че Малта няма кандидати. Гърция и Италия трябва да подготвят специално законодателство, за да изберат делегирани прокурори, а в Кипър и Финландия още се водят спорове дали делегираните прокурори да бъдат на пълен или на непълен работен ден.

Депутатите се фокусираха върху съществуващите проблеми, които биха попречили Европейската прокуратура да започне работа на 1 март тази година.

Европейската прокуратура е службата на ЕС, която ще разследва и преследва по наказателен ред извършителите и съучастниците в престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС.

Кьовеши каза на депутатите, че Европейската прокуратура вече е приела вътрешните процедурни правила за ключови назначения, финансова наредба, правила за защита на данните и за публичен достъп до документи, като е извършила и редица други важни процедурни стъпки.

Европейската прокуратура е сключила току-що работно споразумение за сътрудничество с Европол, агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на правоприлагането. Кьовеши очаква скоро да станат факт подобни споразумения с ОЛАФ, Европейската служба за борба с измамите и Евроджъст, агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие. Успешно протичат и дискусиите за сътрудничество на службата с Комисията. Установени са контакти и с неучастващите в службата пет страни членки.

От 130 налични позиции в Европейската прокуратура по бюджета за 2021г., 112 работни места са вече запълнени. Изборната процедура за останалите е в ход.

Европейският главен прокурор изтъкна, че е нужно да назначи още квалифициран персонал за подкрепа на работата на европейските прокурори в постоянните камари, които всъщност ще вземат решения по всички дела на прокуратурата.

„В противен случай рискуваме да попаднем в безизходно положение, което би имало потенциално въздействие върху криминалните разследвания в 22 страни членки“ – определи Кьовеши.

Тя подчерта, че все още не са избрани всички европейски делегирани прокурори, които трябва да бъдат назначени преди 1 март. Досега са назначени 18 делегирани прокурори от четири участващи страни членки, като целта е назначаването на 140 европейски делегирани прокурори. Първите девет са поели функциите си преди десет дни.

Тя посочи няколко причини за забавянето – една е все още липсваща договореност за броя и работния режим на европейски делегирани прокурори в Кипър и Финландия.

Кьовеши призова процесът по избор на европейски делегирани прокурори да се ускори, за да може Европейската прокуратура да започне да функционира пълноценно. Тя наблегна, че има безпрецедентно голям обем от средства в европейския бюджет, които трябва да се опазят от опити за измами.

Като главен европейски прокурор тя каза, че иска ЕС да има независима, ефикасна и силна прокуратура, като самото тя ще се погрижи всички европейски прокурори и делегирани прокурори да действат професионално и независимо, като не получават инструкции от националните власти или от другаде.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.