Европейската потребителска организация: 7 големи авиокомпании нарушават правата на пътниците

Европейската потребителска организация: 7 големи авиокомпании нарушават правата на пътниците

Европейската потребителска организация (BEUC) обвини няколко големи авиокомпании в нарушаване на правата на пътниците и в използване на нелоялни търговски практики.Това са Aegean, Air France, EasyJet, KLM, Norwegian, Ryanair и TAP Portugal.

Базираната в Брюксел организация посочва, че е предупредила Европейската комисия и националните органи за защита на потребителите за тези нарушения. BEUC и неговите членове искат също така широко разследване на сектора по отношение на разпространените нелоялни практики през последните няколко месеца.

От началото на кризата с коронавируса някои от най-големите европейски авиокомпании рутинно не успяват да възстановят сумите на пътниците и да предоставят ясна и пълна информация на пътниците за техните права. Въпреки че има нелоялни практики в цялата индустрия „Въпреки че признаваме, че пандемията доведе до големи предизвикателства за туристическата индустрия, предоставянето на грешна информация и подвеждането на потребителите относно техните права не е приемливо“, пише в свое изявление BEUC. В отговор на жалбите, BEUC и неговите членове призовават националните органи да проучат тези практики и да принудят авиокомпаниите да спазват законодателството на ЕС за правата на пътниците и потребителите.

Според организацията най-честите нелоялни практики са принуждаване на потребителите да приемат ваучери вместо парични възстановявания за анулирани полети, липса на информация на потребителите относно техните права на възстановяване и предоставяне на подвеждаща информация на потребителите относно техните права. Тези практики са нарушение на Регламента за правата на въздушните пътници в ЕС. В него се казва, че авиокомпаниите трябва да информират потребителите за техните права за анулирани полети и да предоставят на пътниците избор на парично възстановяване, в случай на анулиране поради извънредни обстоятелства като пандемия.

„Големият обем на жалбите на потребителите на авиокомпании в цяла Европа от началото на пандемията ясно показва широко разпространения характер на нарушенията. Ето защо искаме да видим задълбочено, широко отраслово разследване на тези практики. Повтарящите се проблеми, с които се сблъскват пътниците, също подчертават спешната необходимост от подобряване на прилагането на правата на пътниците на въздушния транспорт и промени в бизнес моделите на авиокомпаниите“, заявява Моник Гоайен, генерален директор на BEUC.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.