Европейската космическа агенция: Земното магнитно поле отслабва

Европейската космическа агенция: Земното магнитно поле отслабва

Учени от Европейската космическа агенция изнесоха доклад, според който магнитното поле на Земята, което ни предпазва от космическата радиация и заредени частици от слънцето, в последно време отслабва. 

Голям регион с намалена магнитна интензивност е наблюдаван между Африка и Южна Америка. Той е наречен Южноатлантическа аномалия и е формирал център с минимална интензивност само за пет години. 

Изследователите спекулират, че отслабването е знак, че Земята се насочва към обръщане на полюсите. Последният път това се е случило преди 780 000 години.

Аномалията предизвиква проблеми за спътниците и други космически обекти, когато прелитат през района, тъй като много от тях получават технически неизправности.

Откритието е направено от екип от Европейската космическа агенция (ЕКА), който е извадил данните от група спътници. Сателитите са специално проектирани да идентифицират и измерват различните магнитни сигнали, които изграждат магнитното поле на Земята и позволяват на експертите да открият области с отслабено магнитно поле.

Юрген Мацка от германския Изследователски център за науки за Земята заявява: „Новият източен минимум в Южноатлантическата аномалия се появи през последното десетилетие и в последните години се развива енергично. Сега предизвикателството пред нас е да разберем процесите в земното ядро, които провокират тези промени”.

Отслабеното магнитно поле отдавна е в полезрението на експертите, те знаят, че то е загубило 9% от интензивността си през последните 200 години. 

След анализ на данните, събрани от сателитите, е установено, че между 1970 г. и 2020 г. силата на магнитното поле във въпросния регион е намаляла от около 24 000 нанотесли до 22 000. Все пак онова, което е по-озадачаващо е фактът, че аномалията е нараснала и се е придвижила на запад със скорост от около 19 км/ч.

Освен това екипът е открил, че само през последните пет години центърът с минимална интензивност се е формирал югозападно от Африка, предполагайки, че Южноатлантическата аномалия може да се раздели на две отделни клетки.

Промяната не се случва за една нощ. Това е бавен процес, който се развива в продължение на няколкостотин години. И когато това с случи, множество северни и южни магнитни полюси изскачат по цялата земя.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.