0

Е вропейската космическа агенция (ЕКА) избра сондата "ЕнВижън" ("EnVision") за следващата си мисия за изследване на Венера, предаде Франс прес.

Европейската космическа агенция (ЕКА) избра сондата "ЕнВижън" ("EnVision") за следващата си мисия за изследване на Венера, предаде Франс прес.

Задачата на космическия апарат, който ще бъде изстрелян в началото на 30-те години на века, ще бъде да разбере как най-близката ни съседка се е превърнала в необитаем токсичен ад.
Съобщението идва само седмица след като НАСА оповести две нови мисии до Венера между 2028 и 2030 г. - "Да Винчи Плюс" и "Веритас".


От ЕКА отбелязват, че сондата "ЕнВижън", която се съревноваваше с друга мисия - "Тезей", е избрана от научно-програмния комитет на организацията заради нейната "революционна" технология.
Орбитиращият апарат ще носи серия от европейски инструменти, с помощта на които ще осигури "глобален поглед върху планетата - от нейното вътрешно ядро до горната й атмосфера, за да определи как и защо Венера и Земята са се развили по толкова различен начин".
Венера можеше да има приблизително същия размер и състав като Земята. Планетата обаче е претърпяла драматични климатични промени, еволюирайки "в токсична атмосфера и забулена в гъсти облаци, богати на сярна киселина", обясняват от ЕКА.
Най-близката възможност за изстрелване на "ЕнВижън" е 2031 г. Други възможни опции са през 2032 и 2033 г. След старта на сондата ще са необходими приблизително 15 месеца, за да достигне дестинацията си, и още 16 месеца, за да се позиционира в орбита на височина между 220 и 540 километра над Венера.
Бордовите спектрометри ще наблюдават газовете в атмосферата и ще анализират състава на повърхността, "търсейки промени, свързани с признаци на активен вулканизъм". Радар, предоставен от НАСА, ще изпраща изображения и карти на повърхността.
Инструментът също така ще позволи да се изследва вътрешната структура на планетата и нейното гравитационно поле.
Предишната мисия на ЕКА, "Венера Експрес" (2005-2014), беше фокусирана главно върху атмосферните изследвания.