Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи основния лихвен процент по депозитите, предават световните агенции. Този път намалението е с 10 базисни пункта до -0.5%, което е изцяло в очакванията на участниците на пазара.

Прогнозите на банката са

лихвените проценти по кредитите да останат на сегашните си нива

или по-ниско, докато индексът на потребителските цени не се доближи стабилно до определената цел от 2%. Освен това, от ЕЦБ промениха и модалностите на новата серия от 3-месечни целеви операции за дългосрочно рефинансиране (програмата TLTRO III) така, че да се запазят благоприятните условия за банково кредитиране.

Нова система пък ще позволи на кредитополучателите да бъдат обслужвани с

преференциални лихви,

ако допустимото им кредитиране надвиши дадена граница, което ще стимулира банките да използват тези пари.

Програмата за количествено облекчаване (QE) ще бъде възобновена от 1 ноември като тя цели да помогне на забавящата се икономика в Еврозоната. С нея

банката ще инвестира по 20 млрд. евро всеки месец

в купуване на активи като това ще продължи, колкото банката сметне за необходимо.

Наред с очакванията на пазара, ЕЦБ представи и двустепенна система за лихви, насърчена от ръководителите на големи европейски банки. Целта й е да облекчи част от напрежението, което негативните лихви оказаха върху отчетите за баланса на институциите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Данъчните запечатаха китайски магазин, бензиностанции, ресторанти в Пазарджик

Служители на НАП запечатаха магазин „Пинко“. Това е записано в списък на ТД на НАП – Пловдив. Сред санкционираните са и два ресторанта – „Конака“ и „Гардън“. Под ножа на проверяващите са минали с отрицателна оценка и автосервиз на ул. „Стефан Караджа“, автоморга на изхода на Пазарджик към Пловдив, бензиностанция на Ивайловско шосе, баничарница на бул. „България“и магазин „Данини“.

Общо необслужваните заеми достигнаха 6,5 милиарда. Нивото им е 8%, при средно за ЕС 3,1%

Висящи кредити за 3 млрд. лв. продадени на събирачи на дългове

Общо необслужваните заеми достигнаха 6,5 милиарда. Нивото им е 8%, при средно за ЕС 3,1%

Банките в България продадоха над 3 млрд. лева лоши кредити на колекторски фирми през последните две години. Това показват данните на Асоциацията за защита на потребителите, сочат данни на неправителствената организация, цитирани от БТА.

Община Пазарджик няма да вдига местните данъци и такси

През 2020 година Община Пазарджик запазва размера на данъчното облагане и начислените данъчни задължения на лицата ще бъдат като през предходната година. На 9 януари 2020 година в община Пазарджик стартира кампанията за плащане на местните данъци и такси ( данък върху недвижимите имоти, данък върху превозните средства и такса за битови отпадъци).