Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи основния лихвен процент по депозитите, предават световните агенции. Този път намалението е с 10 базисни пункта до -0.5%, което е изцяло в очакванията на участниците на пазара.

Прогнозите на банката са

лихвените проценти по кредитите да останат на сегашните си нива

или по-ниско, докато индексът на потребителските цени не се доближи стабилно до определената цел от 2%. Освен това, от ЕЦБ промениха и модалностите на новата серия от 3-месечни целеви операции за дългосрочно рефинансиране (програмата TLTRO III) така, че да се запазят благоприятните условия за банково кредитиране.

Нова система пък ще позволи на кредитополучателите да бъдат обслужвани с

преференциални лихви,

ако допустимото им кредитиране надвиши дадена граница, което ще стимулира банките да използват тези пари.

Програмата за количествено облекчаване (QE) ще бъде възобновена от 1 ноември като тя цели да помогне на забавящата се икономика в Еврозоната. С нея

банката ще инвестира по 20 млрд. евро всеки месец

в купуване на активи като това ще продължи, колкото банката сметне за необходимо.

Наред с очакванията на пазара, ЕЦБ представи и двустепенна система за лихви, насърчена от ръководителите на големи европейски банки. Целта й е да облекчи част от напрежението, което негативните лихви оказаха върху отчетите за баланса на институциите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Горанов към кметовете: Събирайте си данъците от имотите

Въпреки по-високите предвидени разходи за здравеопазване, работодателите, бизнесът и опозицията не подкрепиха сумите. Браншовиците настояха за повече пари в дадени сфери, а от бизнеса поискаха да се въведат световни практики у нас. По отношение на държавното обществено осигуряване, отново имаше разногласия, но и то се прие на първо четене. Обсъждането на проектобюджета, с който се предвижда увеличение на минималната работна заплата на 610 лв.

Коледни добавки за пенсионерите и тази година

Коледни добавки за пенсионерите и тази година. Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че според разчетите до момента хазната може да си позволи да плати допълнителни пари на възрастните хора. През следващите седмици ще стане ясно какъв ще е размерът на коледния бонус и кои пенсионери ще имат право да го получат.