Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи основния лихвен процент по депозитите, предават световните агенции. Този път намалението е с 10 базисни пункта до -0.5%, което е изцяло в очакванията на участниците на пазара.

Прогнозите на банката са

лихвените проценти по кредитите да останат на сегашните си нива

или по-ниско, докато индексът на потребителските цени не се доближи стабилно до определената цел от 2%. Освен това, от ЕЦБ промениха и модалностите на новата серия от 3-месечни целеви операции за дългосрочно рефинансиране (програмата TLTRO III) така, че да се запазят благоприятните условия за банково кредитиране.

Нова система пък ще позволи на кредитополучателите да бъдат обслужвани с

преференциални лихви,

ако допустимото им кредитиране надвиши дадена граница, което ще стимулира банките да използват тези пари.

Програмата за количествено облекчаване (QE) ще бъде възобновена от 1 ноември като тя цели да помогне на забавящата се икономика в Еврозоната. С нея

банката ще инвестира по 20 млрд. евро всеки месец

в купуване на активи като това ще продължи, колкото банката сметне за необходимо.

Наред с очакванията на пазара, ЕЦБ представи и двустепенна система за лихви, насърчена от ръководителите на големи европейски банки. Целта й е да облекчи част от напрежението, което негативните лихви оказаха върху отчетите за баланса на институциите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Валутният пазар с над 2 млн. долара оборот на ден

Валутният пазар (спот трансакции, форуърдни сделки, суапове и опции) у нас формира среднодневен оборот от 2085 млн. долара. Това показват данни за април 2019 г. на Българска народна банка (БНБ). Увеличението в сравнение със същия период на 2016 г. е 18%.

БВП нагоре с 3.1% през 2018 г.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България нарасна с 3.1% през 2018 г. Година по-рано той се е увеличил с 3.8%, показват данни от доклада „Годишен обзор на българската икономика 2018 г.“ на Министерството на финансите (МФ). В номинално изражение БВП нарасна с 6.8% до 107.9 млрд. лв.

България подкрепя създаването на единни европейски мерки срещу кибератаки

България подкрепя идеята и необходимостта да бъдат приети мерки на ниво Европейски съюз (ЕС) за справяне с нарастващата заплаха от кибератаки, свързани с финансовите услуги. Това стана ясно от заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН).