Европарламентът: Преговорите за коронабюджета трябва да продължат (ОБЗОР)

Европарламентът: Преговорите за коронабюджета трябва да продължат (ОБЗОР)

Групите в Европейския парламент заявиха единодушно, че преговорите по бюджета на ЕС до 2027 г. трябва да продължат. Евродепутатите засега не са склонни да приемат без промени разпределението на бюджета, както бе договорено след заседанието на Европейския съвет, продължило пет денонощия.

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) изрази удовлетворение, че има споразумение, но не и от неговото съдържание. ЕС е основан на парламентарната демокрация и това означава, че сделката сега е в ръцете на ЕП, невъзможно е крайното решение за бюджета да преповтаря решението на Европейския съвет. Засега не сме готови да преглътнем това решение. Няма достатъчно средства за охрана на външните граници, за здравеопазване, за развойна дейност, за външна политика, отбеляза ЕНП.

Социалистите и демократите определиха постигнатата договореност като историческа, но изразиха несъгласие с ограничаването на средствата за образование, цифровизация, външна политика. Социалистите настояха за въвеждане на нови данъци и за честно данъчно облагане.

Групата "Обнови Европа" настоя за увеличаване на средствата за цифровизация, изследвания, младежки дейности и здравеопазване. ЕНП, социалистите и либералите подкрепиха обвързването на бюджетните разходи със състоянието на върховенството на закона.

Групата "Идентичност и демокрация" заяви, че много малко държави от ЕС ще бъдат облагодетелствани от фонда за икономическо възстановяване. Според тази парламентарна сила е било възможно европейските страни да подкрепят икономиките си и без намесата на ЕС, вместо да бъдат ограничавани от възгледите на Европейската комисия за изразходване на средствата от фонда.

Групата на Зелените порица т. нар. спестовници в ЕС (Дания, Австрия, Холандия и Швеция), както и премиерите на Полша и Унгария, които определи като "псевдодемократи", облагодетелствали с европейските средства себе си и близки олигарси. Европейските консерватори и реформатори поискаха увеличаване на бюджета за земеделие, регионално и икономическо развитие, за цифровизация и външна политика. Европейската обединена левица изрази мнение, че договореният размер на бюджета не отговоря на нуждите и поиска справедливо данъчно облагане.

Преди срещата председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че виждаме светлина в края на тунела.
Тя отбеляза, че договореният досега бюджет е "труден за преглъщане", защото се е наложило разходите по много пера да бъдат съкратени, включително за образование и здравеопазване, както и в областта на външната политика. По нейните думи заради оттеглянето на Великобритания и очерталия се недостиг от около 70 милиарда евро, всяка от останалите в ЕС държави е трябвало да увеличи бюджетните си вноски.
Върховенството на закона е сред основните и задължителните европейски ценности. Трябва да направим всичко възможно за защита на европейския бюджет с повишаване на надзора на разходите, с изясняване на крайните получатели на средствата, добави Фон дер Лайен.
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посочи, че бюджетните преговори са се състояли в решителен час за ЕС. По неговите думи постигнатите договорености за фонда за икономическо възстановяване са по-мащабни от отговора, даден от САЩ и Китай досега. Наложи се всеки да направи някакви отстъпки, за да постигнем единодушие, добави Мишел.

Председателят на ЕП Давид Сасоли поясни, че евродепутатите ще бъдат готови да пристъпят към преговори със Съвета на ЕС и с Европейската комисия наесен. По неговите думи мнозинството в ЕП подкрепя решенията на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС. Той отбеляза, че все още се очакват разяснения за разпределението на бюджетните средства и обвързването на отпускането им със състоянието на върховенството на закона в европейските страни.
Според Сасоли постигнатата договореност се нуждае от промени. По неговите думи мнозинството в ЕП е съгласно с решенията за фонда за икономическо възстановяване. Имаме нужда от няколко месеца за преговори преди ЕП да гласува споразумението, поясни той.
За одобряването на бюджета на ЕС до 2027 г. ще бъде необходимо абсолютно мнозинство в Европейския парламент (353 гласа) и единодушие сред европейските правителства. За утвърждаването на предложението за въвеждане на нови данъци, за да бъде захранен новият европейски бюджет, ще бъде нужно единодушието на правителствата, положително становище от евродепутатите и 27 ратификации на национално равнище. За утвърждаване на средствата по фонда за икономическо възстановяване, осигурени със заем от финансовите пазари, ще бъде необходимо квалифицирано мнозинство сред правителствата (55 на сто от държавите в ЕС, представляващи 65 на сто от европейското население).

В цифри

Във вторник сутринта евролидерите договориха Многогодишната финансова рамка и плана за възстановяване от пандемията от коронавирус на маратонски преговори.

Лидерите на 27-те страни членки постигнаха историческо споразумение от 750 милиарда евро за възстановяване от пандемията, отнела живота на 135 00 души в Общността.

Фондът за възстановяване, който е съставен от 390 милиарда евро безвъзмездна помощ и 360 милиарда евро заеми, ще бъде прикрепен към Многогодишната финансова рамка (2021-2027) от 1,074 трилиона евро. Евролидерите договориха финансов пакет от общо 1,82 трилиона евро.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.