Европарламентът поиска забрана на използването на животни за изследвания

Европарламентът поиска забрана на използването на животни за изследвания

Европарламентът поиска от Европейския съюз да засили усилията за спиране на използването на животни за научни изследвания.

Резолюцията, която е с препоръчителен характер, а не е задължителна, е одобрена от огромното мнозинство от евродепутатите и беше приветствана от активистите за защита на животните, предаде АФП.

"Евродепутатите искат план за действие в целия ЕС с амбициозни и постижими цели, както и срокове за постепенно прекратяване на използването на животни при изследвания и тестове", се казва в изявление. "Те искат да бъдат предоставени достатъчно средносрочни и дългосрочни средства, за да се гарантира бързото разработване, валидиране и въвеждане на алтернативни методи за тестване."

ЕС забрани експериментирането на козметични продукти върху животни от 2009 г. и има разпоредби, за да се опита да защити животните, които все още се използват за научни изследвания, които се считат за необходими.

Повече от 12 милиона животни, 90 процента от които са мишки, са отгледани и убити през 2017 г. за изследователски цели, като много от тях в крайна сметка не се използват в експерименти, се казва в доклад на Европейската комисия.

Законодателите на ЕС заявиха, че "разбират, че все още са необходими опити с животни, за да се получат научни познания за определени заболявания поради настоящата липса на методи, които не са свързани с животни".

"Те обаче подчертават, че тези режими на тестване трябва да се провеждат само когато условията са оптимизирани, за да се сведе до минимум болката, дистресът и страданието", се казва в изявлението.

Групата за защита на животните Humane Society International нарече резолюцията „историческа възможност да се извади страданието на животните от уравнението и да се измести фокусът към съвременни, авангардни изследвания, свързани с човека“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.