ЕП даде зелена светлина на вдигането на мониторинга

ЕП даде зелена светлина на вдигането на мониторинга

Европарламентът: Трябва да се прекъсне връзката между механизма и присъединяването към Шенген

Европейският парламент даде зелена светлина за падането на мониторинга над България. Това става ясно от писмо на шефа на ЕП Давид Сасоли до председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. С него той всъщност й препраща становището на комисията ЛИБЕ към ЕП, която отговаря за гражданските права, правосъдието и вътрешните работи.

Всъщност последният доклад на ЕК за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред излезе на 22 октомври. В него от комисията дадоха заявка, че обмислят свалянето на мониторинговия механизъм за България, но преди да вземат това окончателно решение, ще искат становищата на ЕП и на Европейския съвет. Със становището на ЕП

почти е извървяна пътеката

на пълното падане на мониторинга. Съветът обаче все още не е изпратил такова, а там тежката дума имат правителствените и държавните лидери – премиери и президенти.

Сега от писмото на Сасоли до Фон дер Лайен става ясно, че ЛИБЕ одобрява доклада за напредъка на България в областта на правосъдието и борбата с корупцията и се съгласява, че може да бъде прекратен механизмът на сътрудничество и проверка. Комисията е обсъждала темата на заседание на 7 ноември. Представителите на различните групи в комисията направили своите бележки за

напредъка, който е отбелязала България

и подкрепят препоръката на ЕК. Някои от евродепутатите в комисията са изразили нуждата от постоянен механизъм за спазването на законодателството във всички страни от ЕС. Евродепутати пък отбелязали, че мониторингът не трябва да се обвързва с присъединяването ни към Шенген, след като вече сме изпълнили критериите за членство. В становището се припомня докладът на ЕК, в който се отбелязва, че имаме сериозен прогрес от януари 2017 година досега и сме изпълнили препоръките за независимостта на съдебната система и борбата с корупцията. Относно корупцията пък се припомня необходимостта от вътрешен постмонторингов съвет, който да осъществява диалога с комисията по спазването на правната рамка. МС вече създаде такъв координационен съвет, който да осъществява национален мониторинг на трите власти - законодателна, изпълнителна и съдебна, във връзка с отчитането на изпълнението на мерките, предприети по препоръка на Брюксел, в областта на независимостта, отчетността и реформата в съдебната власт, борбата с корупцията и организираната престъпност.

Междувременно говорител на ЕК е коментирал в петък от Брюксел, че България трябва да продължи да работи за реформа на съдебната си система, ако иска да прекрати мониторинговия механизъм.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.