Европейският парламент ще определи становището си за предстоящите преговори за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания. Това сочи програмата на започващата днес седмична сесия на евродепутатите в Страсбург.

Предвижда се ЕП да обсъди утре предложените преговорни насоки от Европейската комисия. Евродепутатите ще приемат резолюция по този въпрос в сряда. Очаква се Съветът на ЕС да се произнесе на 25 февруари, за да може преговорите с Лондон да започнат в началото на март.

Тази вечер ЕП ще обсъди предложените от ЕК промени в процеса на разширяване на ЕС. Според комисията е необходимо преговорите с държавите, които искат да се присъединят към ЕС, да бъдат "обратими", както и въпросът с върховенството на закона да остава под постоянно наблюдение. Предвижда се промените да засегнат очакваните преговори със Северна Македония и Албания, но не и вече започналите преговори със Сърбия и Черна гора.

Също утре евродепутатите ще обсъдят за пореден път въпроса с върховенството на закона в Полша. Преди дни ЕК изрази мнение, че поредните промени в полската правосъдна система будят дълбока тревога и вече са заплаха не само за отделни магистрати, а за цялата професионална общност.

В сряда ЕП ще разисква застоя в преговорите за бюджета на ЕС до 2027 г. в сянката на оттеглянето на Великобритания. Европейския съвет ще заседава извънредно по същия въпрос на 20 февруари. ЕП настоява за запазване на регионалната и на селскостопанската политика. Според евродепутатите водещи следва да бъдат разходите за опазването на околната среда, за наука, цифровизация, образование и за малките и средните дружества.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини