Европарламента обвърза бюджета с върховенството на закона

Европарламента обвърза бюджета с върховенството на закона

Парламентът на ЕС и неговите 27 държави-членки се споразумяха днес да обвържат дългосрочния бюджет на блока с механизъм, който изисква от страни като Унгария да спазват правилата за демокрация на общността, съобщиха служители.

„Временното споразумение“, обявено от Европейския съвет, означава, че ЕП има право да откаже да одобри бюджета на ЕС за 1,1 трилиона евро, както и 750-те милиарда евро за облекчаване на вируса, ако не е приложено такова условие.

Държавите от ЕС, които не зачитат върховенството на закона, рискуват да загубят достъп до фондове на ЕС, съгласно временна сделка, сключена от преговарящите в Парламента и Съвета в днес, съобщи Европейският парламент на официалния си сайт.

„Днешното споразумение е крайъгълният камък за защита на ценностите на ЕС. За първи път създадохме механизъм, който позволява на ЕС да спре да финансира правителства, които не зачитат нашите ценности като върховенството на закона”, каза съдокладчикът Петри Сарвамаа (ЕНП, Финландия) след приключване на преговорите.

„За нас е от решаващо значение крайните бенефициенти да не бъдат наказвани заради неправомерните действия на техните правителства и да продължат да получават обещаните им средства, както и да разчитат на тях, дори и след като обвързващият механизъм е задействан. С гордост можем да кажем, че създадохме силна система, която ще гарантира тяхната защита”, каза съдокладчикът Рубиал (СД, Испания)

„Не направихме компромис по отношение на ценностите: постигнахме сигурност върховенството на закона да се разглежда в контекста на всички ценности на ЕС, залегнали в договорите, като независимостта на съдебната власт. Всяко нарушение на върховенството на закона ще бъде обхванато от механизма: от отделни нарушения до системни или повтарящи се, за които досега не е съществувал механизъм“, каза Сарвамаа.

„Европейските граждани очакват от нас да обвържем изплащането на средства от ЕС със зачитане на върховенството на закона. Договореният днес механизъм прави точно това”, заключи Рубиал.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.