Европа от високо – Хърватия

Европа от високо – Хърватия

Поредицата от зрелищни въздушни пътешествия „Европа от високо“, сезон 3, по National Geographic ни представя едни от най-забележителните нации в света, както не са виждани досега.

От изригващи вулкани в Исландия до непокътнати римски амфитеатри в Хърватия и забележителни рекордно големи вълни в Португалия. Тази документална поредица, предоставяща невероятен достъп и поглед от въздуха, разкрива традициите, иновациите и инженерните пробиви, които продължават да оформят облика на тези велики модерни нации и до днес. Днес в 15 ч ще бъде излъчен епизодът от Хърватия.

Хърватия е известна с живописното си адриатическо крайбрежие с дължина около 1800 км, но една тясна ивица земя, принадлежаща на Босна и Херцеговина, отделя прочутия град Дубровник от останалата територия на страната. В момента се реализира амбициозен инженерен проект, който най-после ще свърже двете части на Хърватия – мостът Пелешац на стойност 526 млн. евро. Днес инж. Зоран Трогрлич ще ръководи ключов етап от строежа- инсталирането на 587-тонна секция мостова настилка. Компютърна графика разкрива къде е мястото на секцията на моста, дълъг 2 км. Това е първият участък от настилката, който ще се инсталира над водата. Напрежението расте, докато екипът се готви да повдигне частта от моста с един от най-мощните плаващи кранове в Европа. От въздуха се вижда как кранът поставя секцията на мястото й с поразителна точност. Минават три часа, докато секцията заеме крайната си позиция, а работниците внасят ръчно окончателните корекции. След изпълнението на тежката задача екипът е с една крачка по-близо до свързването на двете части на Хърватия.

Когато нивото на река Драва спадне достатъчно, хърватският творец Никола Фалер превръща разкритите пясъчни брегове в огромни геометрични композиции, които могат да се оценят по достойнство единствено от въздуха. Работата на Никола е вдъхновена от симетрията в природата. Той е автор на находчива техника, с която чертае огромните окръжности, образуващи гръбнака на произведенията му. Само с въже и пръчка Никола създава гигантски компас и маркира окръжности с диаметър до 50 м. Създаването на една огромна творба му отнема само два часа. А унищожителната сила на реката се грижи произведенията му да не оцеляват дълго. Композициите всъщност са замислени да бъдат временни – те символизират нашето място в природата. След завършване на работата Никола снима резултата с дрон и запечатва завинаги ефимерния си шедьовър.

В хърватската столица, в сърцето на историческия Горни град се намира Загребската катедрала – внушителен готически шедьовър с две емблематични кули, които се издигат на повече от 100 метра в небето. През март 2020 силно земетресение води до отчупването на върха на едната кула и той се стоварва върху постройките отдолу. Шпилът на втората кула претърпява толкова големи щети, че инженерите нямат друг избор, освен временно да го премахнат. Свалянето на шпила, без той да бъде повреден, изисква изключително инженерство. Хърватски военни залагат в кулата експлозиви, които да разчупят каменните колони под върха. Въздушните камери очакват мига на взрива. Секундите преди детонацията са напрегнати, но от уникалната ни перспектива се вижда, че колоните са прекъснати. Операцията е успешна. Остава само кранът да спусне внимателно 30-тонния шпил на земята за поправка. Година по-късно и двата шпила са възстановени в пълния им размер и сега отново се извисяват гордо над столицата. Те са символ на издръжливостта на жителите на Загреб в трудни моменти.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.