Европа ни праща указания за учениците в кризата (ОБЗОР)

Отчитаме ръст на заразени с коронавирус между 15 и 29 години

Европа ни праща указания за учениците в кризата (ОБЗОР)

Министър Ангелов: Няма да затягаме мерките, ситуацията е под контрол

Европейският център по контрол на заболяванията ще ни изпрати указания за старта на учебната година. Междувременно през следващата седмица ще започне работа и междуведомствената група от експерти на здравното и образователното министерства.

„Имаме месец и половина да отговорим на изключително много въпроси, които вълнуват както родителите, така и учениците“, заяви по време на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов. По думите му в работната група ще вземат участие неговият заместник д-р Бойко Пенков, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, както и двама представители от „Здравен контрол“ към МЗ.

„Целта ни е учебната годината да започне присъствено. Предстои да вземем решения за това как ще контролираме децата, които влизат, как ще пречим на разпространението на болестта в училището, на етажа, в класната стая. Ще правим ли промяна в смените, какво ще предприемаме когато имаме положително безсимптомно дете, носител на коронавируса в дадена класна стая, как ще карантинираме, ще продължава ли учебния процес през тези 14 дни. Наистина много въпроси, на които трябва да отговорим преди 15 септември“, обясни проф. Ангелов. На свой ред доц. Кунчев обяви, че Центърът по контрол на заболяванията също работи по документ, в който ще има разписани ясни препоръки, ако децата учат в училище кога, колко често и на какъв процент от тях ще се правят тестове, както и какви конкретни мерки трябва да се предприемат.

Що се отнася до мерките в страната, здравният министър беше категоричен, че нови не се налагат. Нещо повече той издаде заповед, с която отново се позволява публика на стадионите. Проф. Ангелов проведе среща с експертните съвети по медицинските специалности Епидемиология, Микробиология, Инфекциозни болести и Вирусология. По думите му всички специалисти са на мнение, че към момента епидемията у нас е под контрол. „През последните две седмици се наблюдава понижаване на заболеваемостта с 9,8% спрямо предходните 14 дни“, обясни министърът. Той обаче отчете и тенденция за увеличаване на дела болни в ниската възрастова група 15-29 г. През май месец те са били 10%, през юни – 16%, а през юли са достигнали 25%, обяви проф. Ангелов.

Борисов: Няма да затваряме

бизнеси, болниците ще издържат

Нито ще затваряме бизнес, нито ще затваряме хора. Болниците могат да издържат. Това заявил премиерът Бойко Борисов на среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Борисов бе категоричен, че отново няма да бъдат налагани сериозни ограничения. Министър-председателят разпореди фалшивите новини за затягане на мерките и за въвеждане на извънредно положение да бъдат опровергани с факти. Борисов отново припомни, че сме били с най-меките мерки и, че първи сме ги отпуснали, понеже сме ги взели навреме. Без да се плашат хората, са успявали да се справят. Премиерът разпореди стриктно да се следи за изплащането на допълнителните финансови средства на лекарите, сестрите, санитарите, лаборантите и на всички служители на първа линия в борбата с COVID-19.


София и Благоевград с

най-много хоспитализирани

София и Благоевград са първенци по брой заразени с коронавирус, които са настанени за лечение в болници. Общият брой на хоспитализираните пациенти в страната е 842. От тях в столичните лечебни заведения се намират 221, а в Благоевград 118. На трето място е Пловдив, където в болниците се лекуват 106 инфектирани с COVID-19. Четвъртият град е Варна с 50 пациенти, а топ пет по брой хоспитализирани попълва Русе с 47. Това показват данните в Националната информационна система, предоставени от здравното министерство. Най-малко са пациентите във Видин и Ловеч, където има само по двама заразени в болница. В интензивните отделения се намират 43 от пациентите. Отново най-много са те в София – 15 и Благоевград – 7. Вече са направени и разчети колко легла за лечение на пациенти с коронавирус са необходими според броя новорегистрирани случаи на дневна база. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Ако заразените са под 150 дневно, в болниците ще са нужни 2 499 места, като от тях 397 реанимационни. Когато болните са между 150 и 350 дневно, ще бъдат необходими 2 832 легла и още 397 реанимационни. При над 350 заразени за денонощие, лечебните заведения имат готовност да осигурят 8 415 легла, от които 1 108 за реанимационни дейности при пациенти в тежко състояние. Министър Ангелов обяви, че до края на годината ще бъде направена и карта на потребностите от лекари и специалисти по здравни грижи по области.

Черен рекорд по

починали за денонощие

За едно денонощие от неделя до понеделник вечерта в страната бяха регистрирани рекорден брой починали – 16. С тях общият брой на жертвите достигна 404. Оздравелите обаче също значително се увеличават и вече са над 6 600, като за 24 часа нови 264 души бяха обявени за изчистени от инфекцията. За почти пет месеца коронавирусът успя да достигне до 12 159 души в страната. От тях активните случаи са 5 071.

Здравни инспектори извършиха

14 000 проверки в хотели и басейни

Регионалните здравни инспекции са извършили 29 391 проверки на обществени места в страната във връзка с противоепидемичните мерки. В резултат на това са съставени 6 144 предписания заради установени нарушения. Това показва справка на РЗИ-та за месец юни, оповестена от здравното министерство. Освен това са направени 36 041 проверки на лица под карантина. Най-много са инспекциите в хотели и къщи за гости, фитнеси и спортни зали, СПА центрове и басейни – общо 14 081. Съставените предписания са 158. На второ място във фокуса на РЗИ са попаднали хора, които са пристигнали в страната по въздух, вода и наземен транспорт, както и контактни лица на доказано заразени. Те са общо 7 450 проверки, но тук съставените предписания са значително повече – 5 619. Над 2 400 пък са инспекциите на юридически лица, над 1 550 са проверките в детски ясли и градини, а други 1 220 са извършени в заведения за хранене. Здравните инспектори са влезли в лечебни заведения общо 823 пъти, а в транспортните средства и дискотеките са извършили съответно 575 и 507 проверки. Освен това през юни са инспектирани 383 училища и университети, 153 обучителни организации и школи, както и 86 кина, театри и музеи, показват още данните на Регионалните здравни инспекции.

Поръчват ръкавици и калцуни,

наличните стигат за месец

Министър Ангелов отчете и наличностите в Националния склад на предпазни средства, облекла и дезинфектанти. От изнесените данни стана ясно, че най-малък е запасът от ръкавици и калцуни, като те ще стигнат за още около месец и половина. Затова здравното министерство е задействало процедури по осигуряване на допълнителни количества. За поне 3 месеца напред има запаси от хирургически маски, дезинфектанти и еднократни гащеризони, а наличностите от спирт ще стигнат за още около половин година. Специални маски с максимална защита имаме за около 7 месеца, а специални гащеризони за около 9 м. На въпрос на „Телеграф медиа“ проф. Ангелов категорично заяви, че в момента в нито една болница в страната няма липса на предпазни средства, облекла или дезинфектанти.

Кафене в дома за стари хора

може да е подпалило огнището в Русе

Здравният министър обобщи и ситуацията в домовете за възрастни хора „Възраждане“ в Русе и частният „Свети Георги“ във Варна. По думите му там определено има проблем, но ситуацията се контролира. „В дома в Русе има 91 заразени, от които 8 души персонал и 82 възрастни обитатели. Трима са починалите. В дома във Варна от 249 домуващи са заразни 93 човека, както и 9 души от персонала. Петима за починалите“, заяви министърът. Той посочи, че вероятно огнището в русенския дом за стари хора е тръгнало от кафенето в дома, което освен от обитатели било посещавано и от външни лица. Възможен е варианта и за внос на вируса от персонала на социалната услуга. Що се отнася до Варна там първият установен заболял е касиерката в дома, а след нея и един от лекарите. Той обаче работел на две места, като другото е летището във Варна. Не е изключен варианта и за внос от близки на обитателите. „Повече ще можем да кажем след проверката назначена от Апелативната прокуратура във Варна“, отсече проф. Ангелов. По-късно стана ясно, че прокуратурата в Русе също започва проверка заради огнището в месния дом. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.