Европа ни праща три баржи в помощ на заседналия кораб

Европа ни праща три баржи в помощ на заседналия кораб

Започна източване на още горивото от Vera Su

Заседналият край „Яйлата“ турски товарен кораб „Vera Su“ не потъва и за неговото освобождаване ще помагат три баржи на Европейската агенция за морска безопасност, които до 3 дни ще пристигнат в района за претоварване  и изсмукване на товара, заяви във Варна служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев.

На брифинг след заседание за спасяването на кораба стана ясно, че вече е започнало източване на останалото гориво. От него обаче ще остане част, за да бъде гарантирана работата на агрегатите и поддържането на нормалния живот на кораба. Ситуацията е стабилизирана и е преодолян разпадът, посочи още Алексиев.

Три са основните задачи - нов водолазен оглед на кораба, източване на част от горивото, за да не се допусне разлив и снемането на показания от прокуратурата на част от екипажа. Транспортният министър уточни, че моряците от кораба ще бъдат разпитани. За целта ще бъде изпратен катер на „Гранична полиция“, който ще свали част от екипажа на брега, а след като дадат показания, моряците ще бъдат върнати на кораба.

Екипажът е добре. Нямат болни, имат храна, добави още той. Междувременно стана ясно, че в радиус от 1 миля около заседналия товарен кораб не е открито замърсяване на водата. Заключението е след подробно обследване на района с дрон, изпратен от Европейската агенция за морска безопасност. Като част от мерките за намаляване на вредното въздействие върху околната среда, българската страна поиска съдействие от EMSA за осигуряване  и на технически средства, с които Агенцията разполага.

Освен дрона, до момента EMSA е предоставила и плаващи бункери, които вече пътуват към България. В тях ще бъде претоварен втечнения товар от кораба. Спряло е повишаването на количеството вода във "Vera Su", предприемат се мерки за етапното му разтоварване, добави главният директор на ГД „Аварийно-спасителна дейност“ към Морска администрация - Варна, вицеадмирал Румен Николов след заседанието на Националния координационен щаб.

Основните ни задачи са спасяването и недопускане на проблеми с екипажа и недопускане на еко проблеми по нашето крайбрежие, отбеляза още той. Ще се организира подводно заснемане на състоянието на кораба и при възможност, тъй като в случая нямаме сериозно нахлуване на вода, каза Николов.

Това, което е констатирано от екипажа, в резултат от замерванията, направени в танковете, е спряло повишаването на количеството вода в кораба. Не е изключено дънната част да е овлажнена. Именно по тези причини се предприемат мерки за осигуряване на етапно разтоварване на кораба, както от горната част, където все още товарът е сух, така и да се разработи технология за изсмукване на товара и прехвърлянето му на самоходните баржи.

Вицеадмиралът съобщи също, че ако при подводния оглед се установи пробойната на "Vera Su", ще бъде направен опит тя да бъде запушена. „Получаваме изключително съдействие от екипажа. В момента корабът е в хоризонтално положение, стабилизиран е и няма проблеми с екипажа.

Потвърдено е от представител на корабособственика, че екипажът няма проблеми с храната, нямат и заболели. Така че, да се надяваме, че всичко ще бъде наред", посочи още главния директор „Аварийно-спасителна дейност“ и ръководител на операцията по спасяването на плавателния съд.  

Междувременно стана ясно, че в радиус от 1 миля около заседналия товарен кораб не е открито замърсяване на водата. Заключението е след подробно обследване на района с дрон, изпратен от Европейската агенция за морска безопасност.

Като част от мерките за намаляване на вредното въздействие върху околната среда, българската страна поиска съдействие от EMSA за осигуряване на технически средства, с които Агенцията разполага. Освен дрона, до момента EMSA е предоставила и плаващи бункери, които вече пътуват към България. С тях ще бъде изведен втечнения товар от кораба.

Представители на ГЕРБ, които посетиха Яйлата, критикуваха разследващите органи,че все още не са разпитали екипажа и не са взели корабната документация.  От Граничната полиция и днес не са успели да разпитат екипажа на заседналия край Яйлата кораб. Катер се е опитал да се приближи до товарния кораб, за да свали част от екипажа, но заради лошите метеорологични условия опитът е бил осуетен. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.