Европа ни дала 668 000 лв. кредити за млади ИТ фирми

Европа ни дала 668 000 лв. кредити за млади ИТ фирми

Раздават виртуални ваучери по 5 бона за консултация с юрист и счетоводител

ЕС ни е отпуснал 668 000 лв. под формата на кредити за млади ИТ фирми и компании, които оперират в сферата на услугите у нас, само през първите шест месеца на 2018 година. Това отчете зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова пред „Монитор“.

Отпуснатите средства са по схемата „Микрокредитиране със споделен риск“ и са насочени към

собствениците на малък стартиращ бизнес

С това се цели развиване на предприемаческите умения у начинаещите предприемачи. 90% от средствата за отпуснатите кредити идват от еврофондове, а останалите 10% са привнесени от частни фондове. Кандидатстването за финансирането отнема около месец, а бързината на процеса зависи от това до колко добре е разработена идеята в бизнес плана. От младите предприемачи не се очаква да дадат детайлен бизнес план, а по-скоро ясна обосновка

как смятат да разходват парите

Сумата от 668 000 лв. е разпределена между 44 фирми, като отпуснатият кредит е различен за всяка една от тях. Кредитите, на които имат право компаниите по схемата, са между 5000 и 50 000 лв. „Променили сме част от условията, като например разбирането си какво е стартиращо предприятие. Вече считаме, че това е фирма, която е работила до 3 години. Освен това намаляваме и изискванията си към финансовите институции от гледна точка на ресурса, който те ще гарантират към нас. Смятаме, че това ще доразвие кредитирането, защото е много трудно едно микропредприятие с 8 или 10 души да си позволи да тегли кредит за оборот или инвестиционен такъв. Причината е, че няма как да го обезпечи“, обясни Русинова. Затова

държавата обезпечава целия риск по кредита

а срокът за погасяването му може да бъде до 10 години, като има възможност първите 2 години да се плащат само лихви. Лихвата варира между 2 и 4% в зависимост от бизнес плана. „Обикновено стартиращите предприятия избират погасяването да бъде за по-дълъг период', анализира Русинова.

От тези есен пък младите предприемачи имат възможност да кандидатстват за виртуални ваучери от 5000 лв. за консултантски услуги, чийто срок е 1 година. „Ако фирмата е семейна с численост 5-10 души, няма как да има отделен счетоводител, юрист, ейч ар, затова с тези консултантски услуги ние им предоставяме необходимата подкрепа. Те имат право да си изберат конкретна компания, която да им предостави съответната счетоводна, правна или друг вид услуга“, казва Русинова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.