Еврокомисията ще прави оценка на въздействието на пакета „Мобилност“

Еврокомисията ще прави оценка на въздействието на пакета „Мобилност“

Европейската комисия ще направи оценка на въздействието доколко е полезна мярката да се връщат камионите в страните по регистрация. От Брюксел ще излязат със специална декларация на 20 декември, съобщи на извънреден брифинг транспортният министър Росен Желязков след публикация в „Политико“. Според министъра статията, че ЕК спира пакета, е едностранчива.

Желязков съобщи, че днес в Брюксел е проведено заседание,на което са информирани страните членки за проведените триалози на 12 декември. „Еврокомисията чрез своя представител ясно изрази своето разочарование по отношение на връщането на превозното средство в държавата по установяване“, отбеляза министърът и посочи, че връщането не е сред мерките, заложени в зеления пакт на ЕК.

Предстои пактът за мобилност отново да се гласува на 21 април в Комисията по транспорт на ЕП, а през май текстовете да влязат за гласуване на второ четене в пленарна зала.

добреният законопроект се очаква да влезе в сила не по-рано от юни 2020 година. От този период ще започне да тече 18 месеца за оценка доколко е ефективна мярката за връщането на превозните средства, посочи Желязков. 

От лятото на следващата година за България ще тече 18-месечният срок за предявяване на иск срещу разпоредбите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.