Еврокомисията ще ни пази от дезинформация

Еврокомисията ще ни пази от дезинформация

Европейската комисия предложи въвеждането на Кодекс на ЕС за борба с дезинформацията, като част от мерките в битката с фалшивите онлайн новини. Един европейски кодекс за практическо приложение на мерките за борба с дезинформацията е нужен, за да отговори на нарастващата загриженост от опасното въздействие на фалшивите онлайн новини върху европейските общества.

Неотдавнашно проучване на „Евробарометър“ разкри, че около 83% от хората смятат, че фалшивите новини представляват опасност за демокрацията, особено в случаите, когато те се използват умишлено, в опит да се повлияе на избори или имиграционна политика. Комисията дефинира онлайн дезинформацията като информация, която може да съдържа неверни или подвеждащи данни или факти и която се създава и разпространява с цел умишлено да заблуждава хората, независимо дали с икономическа или политическа полза или за други цели. Съобщението следва публикуван доклад на експертната група на високо равнище за борбата с фалшивите новини. Как ще функционира Кодексът на практика? Кодексът за дезинформация трябва да бъде готов до юли и се очаква да включва серия от конкретни цели, които да помогнат на онлайн платформите да се справят с разпространението на фалшиви новини. Тези цели трябва да включват: Осигуряване на прозрачност при показване на спонсорирано съдържание и по-специално политическа реклама; Активно потвърждение от трета страна; Изясняване на функциониране на алгоритмите; Въвеждане на допълнителни мерки за идентифициране и закриване на фалшиви профили; Наред с практическия кодекс предложенията на комисията включват създаването на независима мрежа от проверяващи, които ще установят методи на работа и ще обменят най-подходящите практики за доказване на автентичността на информацията. Ще има и допълнителни мерки, като въвеждане на доброволни онлайн системи за проверка на самоличността и допълнителна подкрепа за държавите-членки, която ще гарантира, че изборите в страните са устойчиви на дезинформационни кампании и други заплахи за киберсигурността. Какво е мнението на комисията по предложението? Европейският комисар по сигурността Джулиан Кинг подчерта, че разпространението на онлайн дезинформацията понастоящем е основна грижа за сигурността в Европа и че справянето с нея остава неотложен приоритет. Той каза: "Разпространението на фалшиви онлайн новини и дезинформацията представляват сериозна заплаха за сигурността на нашите общества. Покваряването на доверени и надеждни канали чрез разпространяване на зловредно съдържание изисква подхождане към проблема от упор, основаващо се на по-голяма прозрачност, проследяемост и отчетност. Интернет платформите играят жизненоважна роля в борбата срещу злоупотребите от страна на враждебни потребители, както и за запазването на техните потребители и обществото в безопасност". Комисията ще докладва за постигнатия напредък в тази област през декември 2018 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.