Еврокомисията прогнозира растеж под 3 на сто

Еврокомисията прогнозира растеж под 3 на сто

Растежът на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) на България през 2020 г. ще е под 3%, показва зимната макроикономическа прогноза на Европейската комисия. През есента експертите в Брюксел очакваха икономиката да нарасне с поне с 3%, но вече се очаква по-слабо вътрешно търсене.

За сравнение, през тази година се очаква ръстът на БВП да бъде 3.7%, движен от потреблението на домакинствата и правителството, което мината година направи значителни фискални разходи.

Въпреки че се очаква частното потребление да остане основният двигател на растежа, неговият принос за икономическата експанзия се очаква да намалее на фона на по-слабото увеличение на заетостта. Малко вероятно е инвестициите да компенсират по-слабото потребление през 2020 г., като се очаква те да започнат да растат слабо едва през 2021 г., заедно с малко по-силен растеж на износа.

Основният риск пред неизпълнение на прогнозата на ЕС произтича от скорошно възстановяване на потребителските настроения, което може да доведе до по-добро от очакваното частно потребление.

Очаква се цените на храните и енергията да поддържат инфлация около 2.3% през 2020 г., а през следващата година цените на дребно ще се движат нагоре основно от поскъпването на петрола и се очаква инфлация в България от 1.9% тогава. През миналата година статистиката отчете средно поскъпване при цените на дребно от 2.5%. То беше повлияно от избухването на африканската чума по свинете, която даде тласък на цените на непреработената храна и колебанията в цените на горивата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.