Растежът на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) на България през 2020 г. ще е под 3%, показва зимната макроикономическа прогноза на Европейската комисия. През есента експертите в Брюксел очакваха икономиката да нарасне с поне с 3%, но вече се очаква по-слабо вътрешно търсене.

За сравнение, през тази година се очаква ръстът на БВП да бъде 3.7%, движен от потреблението на домакинствата и правителството, което мината година направи значителни фискални разходи.

Въпреки че се очаква частното потребление да остане основният двигател на растежа, неговият принос за икономическата експанзия се очаква да намалее на фона на по-слабото увеличение на заетостта. Малко вероятно е инвестициите да компенсират по-слабото потребление през 2020 г., като се очаква те да започнат да растат слабо едва през 2021 г., заедно с малко по-силен растеж на износа.

Основният риск пред неизпълнение на прогнозата на ЕС произтича от скорошно възстановяване на потребителските настроения, което може да доведе до по-добро от очакваното частно потребление.

Очаква се цените на храните и енергията да поддържат инфлация около 2.3% през 2020 г., а през следващата година цените на дребно ще се движат нагоре основно от поскъпването на петрола и се очаква инфлация в България от 1.9% тогава. През миналата година статистиката отчете средно поскъпване при цените на дребно от 2.5%. То беше повлияно от избухването на африканската чума по свинете, която даде тласък на цените на непреработената храна и колебанията в цените на горивата.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Едноличните търговци внасят осигурителни вноски до 30 юни

До 30 юни се удължава срокът за деклариране и внасяне на окончателните социални и здравни осигурителни вноски за едноличните търговци, включително плащащи патентен данък и за земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци. 

Започва преизчисление на пенсиите на работещите пенсионери

Пенсиите на 258 000 работещи пенсионери ще бъдат служебно преизчислени от Националния осигурителен институт (НСИ). Преизчисляването ще се направи от 1 април 2020 г., само с осигурителен стаж, придобит след пенсионирането, съответно - след последното преизчисляване на пенсията, обясняват от НОИ. 

Над 150 000 граждани отчетоха данъците си онлайн до края на март

Малко над 150 000 граждани подадоха данъчните си декларации онлайн. Очакванията са до края на данъчната кампания общият брой на декларациите да достигне 600 000. От юридически лица са над 300 000 пък са обикновено документите, които пристигат от юридически лица. Това каза говорителят на Националната агенция по приходите (НАП) Росен Бъчваров за „Монитор”.