Еврокомисията препоръча присъединяване на Македония и Албания към ЕС

Еврокомисията препоръча присъединяване на Македония и Албания към ЕС

Европейската комисия представи обновени данни за напредъка на Албания и Северна Македония в реформите, свързани с върховенството на закона.

Двете държави са постигнали допълнителни видими и трайни резултати и затова препоръката на ЕК за започване на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония остава в сила, се посочва в съобщение на комисията.

В случая с Албания ЕК очертава напредъка в изпълнението на съдебната реформа и в процеса на проверка на съдиите и прокурорите, по отношение на постигнатите резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, включително по отношение на отглеждането на канабис и преноса на "твърди" наркотици. Обръща се внимание на споразумението за бъдещите действия по отношение на избирателната реформа и усилията за справяне с неоснователните молби за предоставяне на убежище.

В случая със Северна Македония са отбелязани важни стъпки, предприети за укрепване на независимостта на съдебната система, включително неотдавнашното гласуване на преразгледания закон за прокуратурата. Страната показва по-добри резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, както и напредък в усилията за реформа на разузнавателните служби и обществената администрация, се допълва в съобщението.

През април 2018 г. ЕК препоръча започване на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония. През юни 2018 г. Съветът на ЕС отчете постигнатия напредък и очерта пътя за започване на преговорите за присъединяване, в зависимост от постигнатия напредък в някои ключови области. След като ЕК отправи допълнителни положителни препоръки през май 2019 г., Съветът на ЕС отложи решението си за юни, а след това - за октомври 2019 г., преди да реши да се върне към въпроса за разширяването преди срещата на върха в Загреб през май тази година.

Очаква се този месец Съветът на ЕС по общи въпроси да обсъди бъдещите действия по политиката на разширяване според променените правила, както и напредъка, постигнат от Северна Македония и Албания. След няколко месеца ЕК ще представи по-подробна оценка на цялостния напредък във всички държави партньори, обхванати от процеса на разширяване, в годишния си преглед по въпросите на разширяването.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.