Еврокомисията предлага всяко дете ще учи поне два чужди езика

Еврокомисията предлага всяко дете ще учи поне два чужди езика

Обсъждат мерки за малчуганите в миграция

Всяко европейско дете трябва да учи и да говори поне два езика извън майчиния си като част от нова инициатива на Европейската комисия. Това обясни зам. -министърът на образованието и науката Деница Сачева преди откриването на двудневното изнесено заседание на Комитета по образование към Съвета на ЕС, в което участват експерти от министерствата на образованието на всички държави от Европейския съюз.

„Идеята е да има възможност да се изучават езиците на всички държави членки. Тази тема е важна за нас, защото ще даде възможност българският да се учи във всички европейски държави. В момента английският е доминиращ, но в Европейската комисия има много дебати по отношение на езиците. Езиковото многообразие стана основна и важна тема. Това не е нещо, което ще затрудни българската образователна система, тъй като и в момента у нас се изучават 25 езика”, коментира Сачева. Според нея езиковото разнообразие ще доведе и до положителни резултати на пазара на труда, като се предостави възможност на хората да работят на повече места.

На форума във Варна ще бъде дискутирана и възможността за взаимното признаване на дипломи и на крайни резултати от обучението, като според Сачева целта на общоевропейските ангажименти не е да се уеднаквят системите на държавите от ЕС, а те да работят по еднакви цели. Основните са свързани с намаляване броя на отпадналите деца и повишаване на компетентностите им с акцент върху грамотността, математиката, науката, дигиталните технологии и предприемачеството, обясни Сачева.

Друга тема, която ще бъде засегната по време на заседание на Комитета, е за децата, които са в миграция. Зам.-министърът обясни, че идеята е държавите да започнат по-сериозен информационен обмен, тъй като в момента има малчугани, които пътуват със своите родители. Така те се местят от държава в държава и остават необхванати от нито една от образователните системи. Сачева уточни, че българското председателство е поставило този проблем на общоевропейско ниво и сега предстои да се направи изследване колко деца са засегнати от него. След това ще се търсят конкретни решения, които биха могли да са възможности за дистанционно обучение и взаимно признаване на дипломи, обясни тя. По думите й дискутира се и вариант, когато семейството напуска някоя страна, да се изисква документ, че детето ще бъде записано на училище в другата държава.

На форума ще се обсъди и предложението на ЕК финансирането на програмата "Еразъм плюс" да достигне до 30 милиарда евро през периода 2021-2025 г. Целта, която си поставя тя, е всеки бъдещ висшист да може да прекара поне 6 месеца в друга държава.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.