Еврокомисията опростява трансграничния достъп до здравни данни

Еврокомисията опростява трансграничния достъп до здравни данни

Комисията представя пакет от препоръки за създаването на сигурна система, която ще позволи на гражданите да имат достъп до своите електронни здравни досиета във всички държави членки.

Понастоящем възможностите на европейските граждани за достъп до електронните им здравни досиета в рамките на ЕС значително се различават в отделните държави.

Комисар Мария Габриел, която отговаря за цифровата икономика и цифровото общество, заяви: Като част от усилията ни да предоставим на гражданите на ЕС достъп до сигурни и висококачествени цифрови услуги днешната инициатива ще помогне на пациентите да получават медицинска помощ навсякъде в ЕС, включително при спешни случаи. Предложената рамка на ЕС за обмен на електронни здравни досиета ще даде възможност на лекарите и на другите медицински специалисти да оказват по-ефикасна и по-ефективна медицинска помощ.

Държавите членки вече са започнали да осигуряват достъп и възможности за трансграничен обмен на част от информацията, съдържаща се в електронните здравни досиета.

С днешните препоръки се предлага държавите членки да разширят тази практика за още три вида информация от здравното досие, а именно за лабораторни изследвания, епикризи, резултати от образна диагностика и медицинското им разчитане. Наред с това тази инициатива проправя пътя за разработването на техническите спецификации, които следва да се използват за обмена на здравни досиета във всеки отделен случай.

В резултат на това достъпът до пълните лични здравни досиета в целия ЕС може да донесе огромни ползи за европейските граждани.

В случай на инцидент в чужбина, лекарите нямат достъп до медицинските ни данни, като например от какво сме боледували или какви алергии имаме. В много случаи, за да се направи консултация в чужбина е необходимо да се отиде на място в съответната болница, въпреки че това може да стане и електронно, ако лекарят има достъп до медицинското досие на пациента.

С днешната препоръка към страните членки Европейската комисия предлага решение на тези проблеми. Това обяви българският еврокомисар Мария Габриел на пресконференция в Брюксел при представяне на препоръките.

„Гражданите бяха много ясни – те искат да могат да контролират своите здравни данни. Над 80 процента от хората участвали в проведената обществена консултация, заявяват, че споделянето на здравни данни може да подобри лечението и превенцията на заболявания."

В момента има различни стандарти на здравни досиета в страните членки. Европейската комисия насърчава работата по цифровизацията на електронните досиета в няколко приоритетни области – здравна документация на пациента, електронни рецепти, резултати от лабораторни анализи, резултати от образна диагностика и епикризи.

„Тези предложения отговарят на един логичен въпрос. След като гражданите могат да се движат свободно в рамките на Европейския съюз, не трябва ли техните здравни данни да се движат заедно с тях също. Водещото в нашия подход е поставянето на пациента в неговия център", допълни комисар Габриел.

Тя уточни, че обменът на данни трябва да бъде съобразен с изискванията за кибер сигурност, с  регламента за електронна идентификация и с регламента защита на личните данни.  Важно е и здравните данни да бъдат изчерпателни, да подлежат на проверка – пациентът да знае кой е искал информация по неговото досие, както и да са достъпни 24 часа в денонощието. По този начин пациентите биха могли да получават навременно и по-висококачествено здравеопазване, когато пътуват в чужбина.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.