Еврокомисията одобри 79 млн. евро в помощ на малките и средни фирми

Еврокомисията одобри 79 млн. евро в помощ на малките и средни фирми

Срокът за кандидатстване приключва днес

Европейската комисия (ЕК) одобри българска схема в размер на 79 млн. евро (приблизително 156 млн. лв.) в подкрепа на микропредприятията, малките и средните предприятия, засегнати от пандемията от коронавирус. Схемата е одобрена съгласно Временната рамка за държавна помощ, приета от ЕС, и ще бъде съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.

Помощта се изплаща чрез приходното ведомство у нас, като всяко предприятие може да получи безвъзмездна помощ в размер до 150 000 лв. или между 10-20% от оборота за даден период, в зависимост от сектора на дейност на бенефициента.

Подкрепата може да се използва, за да се покрият оперативни разходи и да се подкрепят дейностите, необходими за преодоляване на недостига на средства или липсата на ликвидност в резултат на пандемията. Според ЕК българската схема отговаря на условията, посочени във Временната рамка, т.е. помощта не надвишава 800 000 евро на дружество и може да се предоставя до 30 юни 2021 г. "Комисията стигна до заключението, че мярката е необходима, целесъобразна и пропорционална за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на държава членка в съответствие с член 107, параграф 3, буква б) от ДФЕС и условията, определени във Временната рамка. Въз основа на това Комисията одобри мярката съгласно правилата на ЕС за държавната помощ", съобщиха от ЕК.

Нотификацията от европейския орган означава, че изплащането на средства вече може да започне. Тази нотификация се чакаше още от края на декември 2020 г., когато бе обявена мярката. Кандидатстването приключва днес, в 16:30 ч.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.