Комисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис пристига на посещение у нас днес.

Заедно със земеделския министър Десислава Танева той ще участва в среща на експерти по въпросите на африканската чума по свинете.
Форумът ще събере информация за възникналите огнища на заболяването в Европа и ще координира действията за справяне с проблема.
Според Андрюкайтис ситуацията с африканската чума у нас остава много сериозна.
За да се ликвидира опасността, еврокомисарят настоява строгите мерки за ограничаване на заразата у нас да бъдат продължени.

В срещата на Постоянната експертна група за африканска чума по свинете (АЧС) в Европа ще участват над 90 експерти и представители от 34 страни, сред които министри и заместник-министри на шест държави от Балканския полуостров - Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония, Косово, Сърбия.

Очаква се тя да бъде ключова за осигуряване на подходяща координация и действия по отношение на АЧС в този регион на Европа.  В нея ще вземе участие и генералният директор на Световната организация за контрол върху здравето на животните (OIE) Моник Елоа.

Събитието се провежда под патронажа на Глобалната рамка за трансгранични болести по животните (Standing group of experts GF-TADs) на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) на ООН и Световната организация за контрол върху здравето на животните (OIE). Резултатите от проведените дискусии и взети решения ще бъдат част от изготвянето на Глобална стратегия за контрол и изкореняване на АЧС в световен мащаб.

Междувременно четири нови огнища на Африканска чума при дивите свине са установени на територията на страната.
Две от тях са в област Велико Търново и две в област Добрич. Това стана ясно по време на провелото се заседание на Епизоотичната комисия в Добрич. Положителните проби са при отстреляни диви прасета, две от които в Държавното горско стопанство в Тервел.
ОДБХ в Добрич е предприела всички необходими мерки след положителните проби за две диви прасета в община Тервел, съобщи директорът д-р Борислав Каменов.

Д-р Каменов каза още, че на територията на Румъния през последната седмица са регистрирани нови 34 огнища на АЧС, но нито едно от тях не е близо до границата с България.

На къмпинг Градина морето изхвърли глиган, а туристите са сигнализирали органите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Нов случай на свинска чума в област Добрич

Нов случай на Африканска чума при свинете е регистриран на територията на област Добрич, стана ясно след заседанието на Областната епизоотична комисия. Става въпрос за диво прасе, отстреляно от ловна дружинка на село Дончево. Животните били две, само едното е с положителна проба. Обявена е 200 кв. км инфектирана зона в района на с. Дончево, община Добричка.

От януари ЕС забранява пестицида хлорпирифос

Страните членки на ЕС решиха днес да забранят хлорпирифос - пестицид, смятан за вреден за човешкото здраве, съобщи ДПА. Забраната трябва да влезе в сила от януари, когато изтича досегашното одобрение за пестицида.