Еврокомисарят по правосъдие: Върховенството на закона не може да се приема за даденост

Еврокомисарят по правосъдие: Върховенството на закона не може да се приема за даденост

Върховенството на закона не може да се приема за даденост и то е ключово за опазване на човешките и европейските ценности. Това заяви еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс по време на дистанционна среща с народни представители от комисиите по правни въпроси, външна политика, европейските въпроси и контрол на европейските фондове и културата и медиите, съобщиха от НС.

По време на разговора Дидие Рейндерс постави въпроси, свързани с мястото и дейността на главния прокурор, със собствеността и плурализма в медиите, както и с посегателствата върху представители на четвъртата власт. Еврокомисарят по правосъдие отчете и работата от българската страна по Механизма за сътрудничество и проверка. Според Рейндерс е важно дейностите по реформиране на съдебната система да се консолидират и да не се предприемат стъпки назад. Той постави и въпрос за конкретен срок и график по прилагане и изпълнение на предвидените изменения в българското законодателство. 

Народният представител Красимир Ципов отговори, че ще се създаде нова длъжност на разследващ прокурор, който да разследва действията на главния прокурор. Предвижда се този прокурор да има 7-годишен мандат, да се номинира от не по-малко от шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и да се избира от Пленума на ВСС с обикновено мнозинство. Красимир Ципов допълни, че се очаква законопроектът да бъдет приет до края на мандата на настоящото 44-то Народно събрание. Това се отнася и до останалите важни законодателни инициативи. 

Зам.-председателят на правната комисия Десислава Атанасова подчерта пък, че измененията в НПК са провокирани от доклада на Европейската комисия за върховенството на закона, от всички препоръки и становища на Венецианската комисия, от делата срещу България в Европейския съд по правата на човека и не на последно място са съобразени с очакванията на българското общество за активна и ефикасна съдебна реформа.

Иначе председателката на Комисията по правни въпроси Анна Александрова представи план с предложени мерки от компетентните институции от изпълнителната, съдебната власт и независимите органи по четирите стълба на доклада на ЕК и по-конкретно – изменения в правосъдната система, правна рамка за борба с корупцията, медиен плурализъм и свобода на медиите, както и други институционални въпроси, свързани с принципа на взаимозависимост и взаимоограничаване.

По думите й се предвиждат законодателни инициативи по изменения в Закона за съдебната власт с цел укрепването на институционалния капацитет на Инспектората към Висшия съдебен съвет, както и повишаване на ефективността в извършваните от него проверки. Не на последно място се инициират законодателни инициативи за повишаване на качеството и бързината на съдебните процедури и пълно обезпечаване на достъпа до правосъдие на българските граждани, включително и упражняване на процесуални права в електронна форма.

"Продължаването на реформата на съдебната система е безусловно свързано с въвеждането на електронно правосъдие",

подчерта Анна Александрова и добави, че необходимостта от законодателни промени в процесуалните закони в тази насока се обуславя и от факта, че предстои въвеждането на единната информационна система на съдилищата, както и функционалностите на eдинния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП).

Тя посочи още, че единният портал за електронно правосъдие предоставя възможност на участниците в съдебното производство да получават електронни съобщения, призовки и книжа, включително да бъдат уведомявани за определени процесуални действия.

Александрова постави акцент върху съвместните усилия заедно с Националното бюро за правна помощ за извършването на анализи относно възможността за понижаване на прага за достъп до правна помощ, освобождаване от съдебни такси на получателите на правна помощ и намаляване на размера на съдебните такси за образуване на производство. 

Предвижда се и създаването на широк дискусионен форум между представители на Министерството на правосъдието и Националният съвет за антикорупционни политики за изработването на законодателство в сферата на лобизма. 

По отношение на правосъдната система Александрова потвърди ангажимента на законодателната институция спрямо фигурата на главния прокурор, неговата отчетност и наказателна отговорност, съобразно становището на Венецианската комисия и действащата конституционна рамка. Предстои още оптимизиране на работата на Инспектората към Висшия съдебен съвет, както и преустановяване на публичния достъп до подадените вече декларации от магистрати за членство в професионални организации, подобряване на достъпа до правосъдие и др.

Еврокомисарят Рейндерс приветства усилията по представените реформи и потвърди положителното сътрудничество между ЕК и представителите на законодателната и изпълнителната власт в България.

Председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Драгомир Стойнев отбеляза важността на Доклада на ЕК за върховенството на закона в България за 2020 г. и на Механизма за сътрудничество и проверка. 

"България има нужда от този натиск и препоръки, като констатациите в Доклада за върховенството на закона се повтарят повече от десетилетие чрез Механизма за сътрудничество и проверка", посочи пък зам.-председателят на Комисията по правни въпроси Крум Зарков. 

Зам.-шефът на правната комисия Християн Митев отбеляза ролята на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Той се позова на новия закон, с който КПКОНПИ заработи и постигнатите добри резултати, благодарение на които до момента е отнето имущество за над 3 млрд. лева. 

Народният представител и член на Комисията по културата и медиите Тома Биков подчерта активната работа на 44-ото Народно събрание по отношение медийната свобода и изясняване собствеността на частните медии. Биков отбеляза още, че се предвижат и промени в Закона за радиото и телевизията, които целят промени във финансирането на обществените медии, но също така и повече плурализъм и качество на информацията в морето от фалшиви новини. 

В дистанционната среща участва още и председателят на Комисията по външна политика Пламен Манушев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.