Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa нe paзpeшaвa нa "Eвpoxoлд" дa ĸyпи бългapcĸитe aĸтиви нa ЧEЗ. Toвa cтaвa яcнo oт peшeниe нa aнтимoнoпoлнaтa ĸoмиcия.

В решението е записано, че има доказателства, постъпили в хода на проучването, според които сделка ще породи конгломератни ефекти на застрахователния пазар и на електроенергийния сектор.

Планираната сделка ще доведе до съществено увеличаване пазарната мощ на концентриращите се предприятия, които ще имат възможност да действат в значителна степен независимо от своите конкуренти, се казва в мотивите на КЗК.

Въз основа на цялостния анализ Комисията заключва, че обединяването на опита, икономическия ресурс и пазарните позиции на концентриращите се предприятия в електроенергийния и застрахователния сектори създава предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване

или засилване на господстващото положение

на обединената група и значително възпрепятстване на ефективната конкуренция на съответните пазари.

През юни ЧЕЗ подписа договор с българския холдинг "Еврохолд" за продажбата на активите си за 335 млн. евро. Процедурата за продажба изисква тя да бъде одобрена от КЗК и от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Припомняме, че миналата година антимонополният регулатор предотврати продажбата на предишния участник в търга за активите на ЧЕЗ в България, компанията "Инерком" на Гинка Върбакова. КЗК тогава отказа с мотива, че соларните дружества на Върбакова се припокриват с дейността на едно от дружествата на ЧЕЗ и в резултат на сделката "Инерком" може да придобие господстващо положение на българския пазар, което би влошило конкурентната среда.

В началото на октомври от ЧЕЗ коментираха, че ще запазят българските си активи, ако българските власти блокират продажбата им отново.

Както „Монитор“ писа, мераците на неуспелия купувач на ЧЕЗ - „Еврохолд“ да инвестира

са били отхвърляни и в Гърция, заради липса на капитали.

В друга наша съседна държава пък - Румъния, отново фирма от структурата на „Еврохолд“ е била глобена за картелно споразумение на застрахователния пазар. Отделно се оказала с огромна капиталова дупка и се е наложило да премине оздравителна програма.

По темата: ЧЕЗ Еврохолд
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

От 20 ноември търгуваме ток в рамките на деня с още 20 държави

България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словения се присъединяват към държавите, които вече участват в единното свързване на пазарите в рамките на деня – SIDC (доскоро известно като XBID), съобщиха от Електро-енергийния системен оператор (ЕСО).

С пазарен механизъм за капацитет спасяваме големите тецове

„Трябва да се ориентираме към използването на пазарен механизъм за капацитет. На централите, които ще участват в пазарния механизъм трябва да бъдат покрити основните разходи за заплати, за рехабилитация и ремонт”. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова при откриването на кръгла маса, посветена на механизмите за капацитет и въглищните региони в преход.

Големите в ОПЕК+ не искат ново съкращаване на добива на петрол

Най-големите производители в обединението ОПЕК+, което събира страните членки на петролния картел и техните съюзници, няма да настояват за нови намаления в добива на петрол по време на срещата си следващия месец. Това посочват делегати на държави в картела, цитирани от Bloomberg.