Евродепутатът Илхан Кючюк: Нужни са доверие и координация относно мерките за транспорта и туризма

Евродепутатът Илхан Кючюк: Нужни са доверие и координация относно мерките за транспорта и туризма

Мерките срещу последиците от COVID-19 за транспорта и туризма трябва да се основават на доверие, координация и яснота. Това заяви евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк в организирана от него видеоконференция "Влиянието на COVID-19 върху европейските транспорт и туризъм и пътят напред".

Онлайн конференцията се проведе в контекста на продължаващите ограничителни мерки и икономически последици за транспорта и туризма, новите затваряния на граници и изисквания за преминаването им с оглед на мутациите на вируса, както и гласуването от ЕП през февруари в подкрепа на Механизма за възстановяване и устойчивост, основна част от пакета от фискални мерки на Европейския съюз, известен като "Следващо поколение ЕС", насочен към борба с икономическите последици от COVID-19. 

Участие в нея взеха председателят на комисията по транспорт и туризъм на ЕП, комисарят по транспорта Адина Валеан, изявени членове на ЕП, както и председателят на комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения на Народното събрание и представители на български браншови организации.

„Преди година никой не би могъл да си представи, че ни предстои да видим най-оживените туристически дестинации, градове и площади празни, и че на 25-тата годишнина от създаването на Шенгенското пространство, границите между държавите членки ще бъдат затворени отново. Европейският парламент и Комисия действаха бързо в тези трудни времена, приемайки на европейско равнище редица препоръки и инструменти за непрекъснатост на транспорта, справяне със затварянето на граници в защита на единния пазар и облекчаване на трудностите пред двата сектора”, каза евродепутатът във встъпителните си думи.

Кючюк е категоричен, че са необходими бързи и адекватни действия за подпомагане на секторите, за да се гарантира тяхното оцеляване, но настоящата криза представлява и дългосрочна възможност за модернизирането им като индустриална екосистема със свои инвестиционни цели и нужди от технологични иновации. „Междувременно европейската подкрепа следва да даде шанс за инвестиране в цифровизация, устойчивост и мерки, особено чрез Механизма за възстановяване и устойчивост за преход към мерки за намаляване на въглеродния отпечатък в съответствие със Зелената сделка“, подчерта евродепутатът.

„Не малка част от последиците на кризата продължават да са реалност. Отговорът ни и всички мерки, трябва да се основават на три стълба: доверие, координация и яснота - в действията на самите държави членки, на европейските решения, в името на доверие и предвидимост за бизнеса и гражданите. Ето защо дискусиите с участието на всички страни са важни“, отбележи Кючюк.

В своето обръщение, комисарят по транспорта Адина Валеан акцентира върху добрите практики за справяне с последствията от пандемията по отношение на транспорта и туризма.

„Надяваме се да се върнем към предишната нормалност и това ще стане с ускоряване на процеса по ваксинация. Полагаме огромни усилия, за да осигурим усвояването на тези 672 млрд. евро по плана ни за възстановяване", каза тя. Комисарят добави, че двата сектора – на транспорта и туризма, трябва да се ползват от тези средства. "Устойчивостта и гъвкавостта са пряко свързани с темата, за да може да се възстановят секторите е важно да има дигитализация на услугите, затова ние сме предложили мерки, за да стане по-зелена и по-устойчива транспортната ни система.Трябва да действаме като един съюз, а не като 27 отделни държави членки” , отбеляза Адина Валеан.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.