Страните от ЕС трябва да имат възможност да издават хуманитарни визи в посолствата и консулствата си в чужбина, за да могат търсещите закрила да достигат до Европа, без да излагат живота си на опасност. Това се посочва в приета днес от Европейския парламент резолюция.

ЕП настоява Европейската комисия да предложи въвеждането на такива визи до 31 март догодина. Документът бе приет с 429 гласа "за", 194 "против" и 41 въздържали се.
Евродепутатите подчертават, че въпреки многото съобщения и искания за безопасни и законни пътища за хора, търсещи убежище в ЕС, не съществуват еднакви процедури за закрила. Те допълват, че заради липсата на законови възможности близо 90 на сто от хората, на които е предоставена международна закрила, достигат до ЕС незаконно.
ЕП вярва, че хуманитарните визи ще помогнат за справянето с недопустимия брой смъртни случаи в Средиземно море и по миграционните пътища към ЕС, за борбата с трафика на хора и за подобряване на управлението на приемането и обработването на молбите за убежище. От 2000 г. досега са загинали най-малко 30 000 души на границите на ЕС.
Хуманитарните визи се очаква да помогнат на бюджета за убежище на държавите в ЕС, за охрана на границите, за действия за търсене и спасяване. ЕП отбелязва, че решението за издаването на хуманитарни визи трябва да остане в ръцете на държавите от ЕС.
Според ЕП кандидатите за хуманитарни визи трябва за могат да докажат, че са изложени на опасност, както и че не са подали документи по други процедури за прием в ЕС. Оценката на заявленията им не следва да включва процес на пълно определяне на статут, но преди издаването на визата всеки кандидат трябва да бъде подложен на проверка за сигурност, чрез съответните национални и европейски бази данни, за да се докаже, че не застрашава сигурността.

По темата: бежанци
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Тирана без ток заради 5,6 по Рихтер

Двете силни земетресения, които разтърсиха Албания в събота след обяд, са прекъснали тока в няколко района на столицата Тирана и предизвикали паника в няколко града. Най-малко 10 къщи са се срутили в близкото село Хелмес, съобщи АФП.

Двама души са пострадали леко.