Евродепутатите ни впрегнаха армия от 135 сътрудници

Евродепутатите ни впрегнаха армия от 135 сътрудници

Всеки член на ЕП разполага с до 24 943 евро на месец за заплати и офиси на помощниците си

135 са сътрудниците, които подпомагат в работата им българските евродепутати в Европейски парламент (ЕП). 42-ма от тях работят в Брюксел, Люксембург или Страсбург, където се провеждат пленарните заседания. Останалите 93-ма са местни сътрудници, подпомагащи евродепутатите у нас.

Всъщност всеки евродепутат има право да си назначи свой собствен персонал. Максималната сума за всички разходи е 24 943 евро на член на ЕП, въпреки че самите средства не се плащат директно на самите евродепутати.

Те могат

да назначат най-много трима

акредитирани парламентарни сътрудници, като при определени условия броят им може да нарасне до четирима. Има и ограничения за това каква част от парите може да се използва за тяхното назначаване. За тях трябва да отива най-малко една четвърт от общия бюджет.

Докато сътрудници, които са дислоцирани в Брюксел, се обслужват от администрацията на ЕП, то за тези по места това е осъществява от т.нар. платежни посредници, които в повечето случаи са фирми. Най-много 75% от общия бюджет може да бъдат използвани за местните парламентарни сътрудници.

От българските представители в ЕП най-много сътрудници има Атидже Алиева-Вели от ДПС, която разполага в нейна помощ с 14 човека. С най-малко пък е бившият соцдепутат Елена Йончева, която има на свое разположение общо 3-ма души. Най-много сътрудници в България пък имат Радан Кънев от ДСБ, Андрей Слабаков от ВМРО, както и Илхан Кючюк от ДПС – по 9. Останалите евеодепутати имат на разположение между 3-ма и 6-има души, които им съдействат за активностите им в България.

Има възможност някои от сътрудниците

да се ползват от повече от един депутат.

Така например социалистите Иво Христов, Цветелина Пенкова, Сергей Станишев, Петър Витанов и Елена Йончева ползват услугите и на един общ сътрудник. Същото важи и за Атидже Али и Илхан Кючук, както и за Ангел Дамбазки и Андрей Слабаков, които пък споделят по двама експерти.

Наред с това до една четвърт от парите могат да се ползват за заплащане на услуги от доставчици, като например за поръчка на експертно проучване или медийно отразяване. Така например бившият журналист Иван Гарелов е вписан като доставчик на услуги към евродепутата Елена Йончева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.