Евродепутати: Ще получим до 15 млрд. за възстановяване на икономиката от Европа
2

Евродепутати: Ще получим до 15 млрд. за възстановяване на икономиката от Европа

България ще получи до 15 млрд. евро от пакета на Европа за възстановяване на икономиката. Това стана ясно от думите на двамата евродепутати Емил Радев от ГЕРБ и Илхан Кючюк от ДПС пред Нова телевизия.

Радев поясни, че всъщност България е една от страните, която че получи най-много средства спрямо своя БВП. Преди нас е само Хърватска. Радев уточни, че от тези 15 млрд , 3,3 млрд. евро ще трябава да върнем, но това ще бъде период от 30 години. Само преди ден стана ясно, че ЕК предлага пакет от 750 млрд. евро -една част заеми, а друга грантове, които няма да има нужда да бъдат върнати.

Радев отрече спекулациите, че има риск страната ни накрая да се превърне в донор на други държваи и накрая да имаме нетни загуби. Той отново повтори, че България и Хърватска са начело на подкрепата от страна на ЕК. По думите подкрепата за България би била 19,3% от БВП, a за Хървастка - 20 на сто.

Не стана обаче категорично ясно, дали тези средства ще получим със сигурност или зависи от това каква част от тях можем да договорим чрез различни прокети, както и дали България може да получи само грантовете, но без заемите.  Радев само поясни, че всичко, което е предвидено, може да бъде усвоено.

Илхан Кючюк пък заяви, че

за първи път ЕС излиза на капиталовите пазари

и заемите, които ще може да тегли от името на всички страни от съюза е около 250 млрд. евро, а грантовете и заемите вървят паралелно. Той изтъкна, че ще се търси най-добрата сделка, а въпросът е Еврпа да не изостане. "Европа изгуби едно поколение покай кризата 2008 г. ", каза той и се надява това да не се случи и сега.

Радев пък даде да се разбере, че ЕС ще може да договори по-добри условия за заема от 3,3 млрд, евро, който можем да ползваме, отколко ако страната ни се наложи да тегли свой кредит. Такава възможност за кредит до 10 млрд. лева бе заложана в последната актуализация на бюджета. Въпреки това той поясни, че родните икономисти са тези, които трябва да преценят кое е по-изгодно. По думите му първо трябва да стане ясно за какво точно могат да се ползват средствата. Имало обаче няколко приоритета - кохезия, сближаване, дигитализация и "зелената сделка". Той поясни, че едва ли ще има разминавания между приоритетите на ЕС и България, тъй като и ние залагаме на подкрепата на малките и средни предприятия, на дигитализацията и дори на "зелената сделка".

По думите му целта е парите да стигнат до БГ бизнеса, а

икономиката ни да се възстанови бързо.

На въпроса колко бъзро трябва да заработи новия фонд и схемата за подкрепа, Кючюк на свой ред поясни, че първо трябва да се постигне съгласие и с Европейския съвет, но целта е да стане от януари 2021 г. Той заяви, че

евросредствата трябва да са свързани с реформи.

И даде пример със здравеопзването. По думите му България би могала да ползва пари от този пакет и за изграждането на новата детска болница. За довършването на магистралите - "Хемус" и "Струма" например, това не би било възможнос, тъй като според него имало други механизми. Иначе той призова от името на ДПС страната ни да предприеме по - сериозни стъпки относно "зелената сделка" на ЕС, а не така плахи, както досега. Същото се отнасяло и за дигитализацията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.