Евродепутати от ЛИБЕ: Корупция е отрова и подкопава държавата

Евродепутати от ЛИБЕ: Корупция е отрова и подкопава държавата

Не мисля, че получихме всички отговори, които търсехме от главния прокурор, заяви София ин'т Велд

  • Видяхме, че има много проблеми, но видяхме и решителността на българите, да се спазват с тях, каза Велд
  • Разследващата журналистика и критичните медии са изключително важни за добро управление и справяне с корупцията, посочи тя

Корупцията и свободата на медиите за нас са изключително важни проблеми. Те не съществуват само в България. Корупцията е отрова и подкопава държавата. Тя е знак на лошо управление, а липсата на разследване на корупцията е лош сигнал. Това заяви по време на пресконференция на евродепутатите от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП София ин'т Велд от „Обнови Европа“, която е председател на Мониторинговата група.

По думите й има поводи за притеснение относно свободата на медиите в България. „Във връзка със срещата с главния прокурор, не мисля, че получихме всички отговори, които търсехме. Повечето въпроси, които му зададохме, бяха за инерцията при знакови производства и забавеното правосъдие. Зададохме въпрос за конкретен случай - за снимката на предишния премиер, но главният прокурор не знае на каква фаза е разследването, а това не е нормално. Изразихме притеснение във връзка с правото на главния прокурор да прекратява производства, това е свръхправомощие. Тази ситуация е силно тревожна“, посочи тя.

„Корупцията и свободата на медиите са изключително важни за нас. Въпреки всичко ни се струва, че тук има прекалено много безнаказаност. Видяхме, че има много проблеми, но видяхме и решителността на българите, да се спазват с предизвикателствата. Видяхме решителни хора, готови да се справят с предизвикателствата и проблемите“, добави Велд.

Тя подчерта, че разследванията и налагането на осъдителни присъди било проблем в България. По думите й дискриминацията, изключването и отношението към малцинствата също е голям проблем. „Обсъдихме проблема с домашното насилие над жените. Настояваме за национално законодателство, което да отговаря за насилието над жените. Въпреки че тези проблеми са големи, съм окуражена, че се срещнах с хора, които са енергични да се справят с предизвикателствата, защото хората трябва да извършат промяната“, уверена е нидерландката.

Тя отбеляза, че разследващата журналистика и критичните медии са изключително важни за добро управление и справяне с корупцията. „Мисля, че вниманието към разследващата журналистика трябва да бъде по-голямо, а тя подкрепена. Важно е да има силна и ефективна прокуратура, но е важно да има и силна разследващата журналистика, която да представя на хората проблемите с корупцията“, категорична бе евродепутатката.

„С тези въпроси ще се заемем в Европейския парламент и ще видим какво можем да направим, за да се подобри положението. Има новосъздаден фонд, който да следи за ролята на рекламодателите, защото с парите от рекламата се постигат политически цели, кой да бъде подкрепен и кой не“, отбеляза нидерландката.

„ЕП е тук, гледа, слуша и ви подкрепя. Понякога човек остава с усещането, че Европа отсъства и само слуша, но е тук. Искам да уверя, че ние ще продължим контакта си с вас“, увери накрая Велд.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.