Евродепутат от ДПС за новия проект: Коректността им е порочно зачената

Евродепутат от ДПС за новия проект: Коректността им е порочно зачената

Обвиненията срещу Делян Пеевски са скалъпени и неверни

„Ние от ДПС не се притесняваме от възникването на нова инициатива в политическото пространство. Има време да покажат своите възможности чрез платформа и кадрови потенциал“. Това заяви в интервю за агенция „Блиц“ евродепутата от ДПС Илхан Кючюк, който е съпредседател на партията на европейските либерали АЛДЕ по повод създаването на нов политически проект от бившите служебни министри Асен Василев и Кирил Петков.

„Това е полето, на което трябва да се състезаваме, но ми се струва, че политическата им коректност е порочно зачената още от самото начало заради аргументите, които се повтаряха от устите им по казуса "Магнитски", заради незаконния списък, който изготвиха, както и за опита им за купуване на политически сили. Все още не е ясно и към кой момент Кирил Петков се е освободил от канадското си гражданство. Според Конституцията на България, за да си кандидат за народен представител или министър, трябва да притежаваш само и единствено българско гражданство. Важно е не какво обясняват различни хора, а какво казват законите. Аз искам българските граждани да вярват в законността и Конституцията, а не в благите думи, на които и да е представящи се за спасители“, заяви още Кючюк. Той коментира и темата с наложените санкции по акта „Магнитски“ като посочва, че зад обвиненията срещу бившия депутат от ДПС Делян Пеевски прозира атака от стрна на т.нар кръг „Капитал“.

“Убеден съм, че те бяха подведени за г-н Пеевски по "Магнитски" с информация, която не отговаря на действителността. Г-н Пеевски по абсурден начин бе обвинен, че участва в схема за продажба на чуждо гражданство и паспорти. В същото време правосъдният министър Стоилов обясни, че няма данни г-н Пеевски да се занимава с такава дейност, в каквато го обвиняват. Второто обвинение срещу г-н Пеевски беше, че участвал в търговия с влияние. Всяка политическа партия по дефиниция участва на избори, за да има по-голямо влияние в обществото. И там, където не успяваме да реализираме своите политически виждания и не получавам мнозинство, се налага да сключваме коалиционни споразумения. Какво лошо има в това един път да подкрепиш една политическа конфигурация, а в друг случай различна? Всички приказки за тоталната власт на г-н Пеевски и участието му в задкулисни договорки са абсолютно неверни и скалъпени. Самият факт, че няколко дни преди да излезе официалното изявление на финансовото министерство на САЩ по "Магнитски", един от най-видните представители на кръга "Капитал" излезе с твърдение, че очаква "благи новини", говори много. Същото се отнася и за един лобист, който в интервю за "Дневник" каза каква е неговата роля и беше откровен докрай. Той каза, че помагал на едни, които смята за добри, и не помага на други, които смята за лоши, а критерият за това кой е добър или лош се определя по това кой плаща“, категоричен е Кючюк. В интервюто той посочва, че „този списък е абсолютно незаконен и Европейската комисия го каза по категоричен начин“.

„Има три основни доказателства в тази посока. В един от регламентите от 1996 г. много ясно се казва, че санкции, които са наложени от трети държави, не могат да се прилагат на територията на ЕС. Второ, дирекция "Финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари" в ЕС направо каза, че т.нар. "черен списък" е нелегитимен, защото не създава никакви правни последствия за Европейския съюз. Третото доказателство произлезе след питане на представителите на ДПС в Европейския парламент към председателя на правната комисия, от което стана ясно, че санкции като тези по "Магнитски" са неприложими в Европа. Изложените аргументи от правния елит на ЕС бяха изключително солидни“, заявява още Кючук.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.