Еволюцията 5G в България най-рано от догодина

Еволюцията 5G в България най-рано от догодина

Vivacom имат готовност първи да пуснат новата технология

България все още се бави с освобождаването на честотния спектър, необходим за мрежите от ново поколение. Разговорите между мобилните оператори и регулатора и ресорното транспортно министерство обаче най-сетне са потръгнали и очакванията са казусът да бъде разрешен догодина. Това стана ясно от думите на Радослав Златков, технически директор на Vivacom. „Ние сме готови да бъдем първият телеком с новата технология“, каза той по време на откриването на лаборатория VIVACOM TECH HALL за тестване на смарт решения в София.

Новият стандарт вече е наличен, в първите години мрежите от пето поколение ще работят в съжителство с всички останали, като основно ще си партнират с 4G.


Не е възможно 5G да заработи на старите честоти


ползвани от старите стандарти за пренос на звук. „В България сме изостанали с честотите с ниски обхвати, които са подходящи за покритие от мрежите от пето поколение“, обясни Златков. За 5G са подходящи честотите от 700 мHz, а тези от 800 мHz - за мрежите от четвърто поколение, които все още се ползват от военните.

“Следващата стъпка, която коренно ще промени начина ни на живот, е 5G. Ние сме готови за нея - технологията е налична. Сега идва ред на държавата - да разпредели необходимия честотен спектър между желаещите оператори и да ни съдейства в максимална степен в етапа на изграждане на инфраструктурата. Със сегашния режим за смяна на оборудването подготовката за масово пускане на 5G може да отнеме до 2 години“, обясни Златков.

С увеличаване на честотите и техния спектър обаче

трябва да има и повече съоръжения


Проблемът е, че към момента регулаторният режим за разрешителни за изграждане на базови станции е тежък и построяването на едно съоръжение отнема около една година и половина, обяснява Златков и казва, че процесът трябва да се олекоти.

Не на последно място са нужни крайни устройства, прототипи на каквито бяха показани през последните месеци. „Сега трябва да станат и достъпни на една разумна цена, така че потребителите да могат да си ги позволяват и да ги използват“, казва Златков. 5G ще донесе бързина за работата на навлизащите все по-бързо в ежедневието ни устройства на IoT технологиите.

От телекома примониха възможностите на изкуствения интелект да разпознава лицата в обзора на камерите и ги сравнява със снимки в базата данни. Технологията автоматично идентифицира хора чрез преглед на снимки за сходство. Системата е особено полезна при издирване на лица и

вече се използва от летище София.


Това са част от технологиите, базирани на интернет на нещата, който VIVACOM предлага на клиентите си.

„Честитките“ от Пътна полиция се генерират именно от системата, като номерът на колата може да бъде засечен дори и при скорост от 270 км в час.

„Умен" електромер сигнализира за кражба на ток, система мери качеството на въздуха, а smart паркинг ви показва къде има място за колата ви центъра. Тези и други технологии са представени в новата иновативна лаборатория за интелигентни решения в реална среда на Vivacom. Новото пространство VIVACOM TECH HALL се намира в кв. „Младост“ в София.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.