Частното енерго в ромската махала в пловдивското село Войводиново е било присъединено напълно законно към ел. мрежата, съобщиха от EVN в отговор на въпрос на Агенция Монитор. Законното присъединяване на иначе незаконната къща станало факт заради документ за търпимост на сградата, който бил представен при откриването на партидата. Това съобщи Костадин Величков, член на Съвета на директорите на „Електроразпределение Юг”.

„Клиентът трябва да донесе различни документи за откриване на партида, ако съществуващите сгради са построени до 2000-та година. Те се издават от съответната общинска администрация. Ако няма документ от община, няма как да бъде открита партида”, обясни Величков. По думите му всички документи как в селото е била открита партида на човек от махалата, са предадени на следствието и съда. От частното енерго в махалата на Войводиново са се захранвали още 15 къщи, но титулярът си е плащал редовно сметките.

Сметките за ток в ромските махали в Югоизточна България също били плащани на 98%. До момента от дружеството са монтирали над 1 милион дистанционни електромера, което е намалило кражбите драстично. Най-много обаче продължава да се краде ток в област Бургас, следвана от Стара Загора и на трето място е Пловдив. Общо през миналата година е откраднат ток за 1 милион и 180 хиляди лева.

През миналата година са били направени 20,6 милиона лева инвестиции в мрежата на област Пловдив. През 2019г. ще започне реализацията на 4 големи инфраструктурни проекта на обща стойност около 40 милиона лева. Най-мащабният от тях е изграждане на нов диспечерски център за 4 милиона лева, който ще координира цялата мрежа в Югоизточна България. Центърът ще бъде разположен на Карловско шосе на територията на „Топлофикация Пловдив”. Системата му ще бъде с най-високи нива на сигурност, IT и електрически независима, като ще обслужва района от Бургас до Пазарджик. Втори по-малък такъв диспечерски център ще бъде изграден в Стара Загора, който ще замества основния при необходимост.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

България отделя 0,1% от БВП за електронно управление

Държавата инвестира 0,1% от Брутния вътрешен продукт за електронно управление, стана ясно по време на заседание на временната парламентарна комисия за установяване на хакерската атака в НАП. В сравнение, страните от Западна Европа инвестират между 0,6% и 0,8% от БВП, заяви директорът на държавна агенция „Електронно управление“ Атанас Темелков.

Правят нова компютърна гимназия във Варна

Частно училище по компютърно моделиране и компютърни системи, което в момента се намира на територията на Техническия университет във Варна, може да стане държавно. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев, който ще обсъди възможността с представители на Техническия и Икономическия университети.

Контейнери за стари дрехи ще има и в Русе

Контейнери за стари дрехи ще се появят скоро и в Русе. Общинските съветници одобриха на днешното заседание договор за сътрудничество между общината и дружеството „Хюманита“ за събиране и употребяване на текстил.