EVN: Частното енерго във Войводиново е присъединено законно

EVN: Частното енерго във Войводиново е присъединено законно

98% от живеещите в ромските махали в Южна България плащат редовно тока си, най-много кражби на ел. енергия има в област Бургас

Частното енерго в ромската махала в пловдивското село Войводиново е било присъединено напълно законно към ел. мрежата, съобщиха от EVN в отговор на въпрос на Агенция Монитор. Законното присъединяване на иначе незаконната къща станало факт заради документ за търпимост на сградата, който бил представен при откриването на партидата. Това съобщи Костадин Величков, член на Съвета на директорите на „Електроразпределение Юг”.

„Клиентът трябва да донесе различни документи за откриване на партида, ако съществуващите сгради са построени до 2000-та година. Те се издават от съответната общинска администрация. Ако няма документ от община, няма как да бъде открита партида”, обясни Величков. По думите му всички документи как в селото е била открита партида на човек от махалата, са предадени на следствието и съда. От частното енерго в махалата на Войводиново са се захранвали още 15 къщи, но титулярът си е плащал редовно сметките.

Сметките за ток в ромските махали в Югоизточна България също били плащани на 98%. До момента от дружеството са монтирали над 1 милион дистанционни електромера, което е намалило кражбите драстично. Най-много обаче продължава да се краде ток в област Бургас, следвана от Стара Загора и на трето място е Пловдив. Общо през миналата година е откраднат ток за 1 милион и 180 хиляди лева.

През миналата година са били направени 20,6 милиона лева инвестиции в мрежата на област Пловдив. През 2019г. ще започне реализацията на 4 големи инфраструктурни проекта на обща стойност около 40 милиона лева. Най-мащабният от тях е изграждане на нов диспечерски център за 4 милиона лева, който ще координира цялата мрежа в Югоизточна България. Центърът ще бъде разположен на Карловско шосе на територията на „Топлофикация Пловдив”. Системата му ще бъде с най-високи нива на сигурност, IT и електрически независима, като ще обслужва района от Бургас до Пазарджик. Втори по-малък такъв диспечерски център ще бъде изграден в Стара Загора, който ще замества основния при необходимост.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.