Ева Майдел: Малкият бизнес скоро ще разчита и на колективно финансиране от цяла Европа

Ева Майдел: Малкият бизнес скоро ще разчита и на колективно финансиране от цяла Европа

„Днес в Европейския парламент одобрихме регламент, чийто докладчик бях за групата на ЕНП, който ще улесни значително финансирането на иновативни идеи и малки бизнеси в целия ЕС. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ и ЕНП Ева Майдел след приемането на регламента в Комисията по икономически и парични въпроси на ЕП, съпюобщиха от ГЕРБ.

По думите й по време на кризата с COVID-19 са видели колко лесно и бързо се събират средства за смислена кауза чрез платформи за колективно финансиране като Хелпкарма.

"Приетите днес текстове улеснят събирането на средства за бизнес цели, защото платформите за колективно финансиране, т.нар. краудфъндинг, ще работят с еднакви правила в целия ЕС, което ще осигури прозрачност, правна защита и ниски разходи“, разяснеява тя.

Така всеки човек или компания може да представи проект на специални онлайн платформи и така да спечели доверието на много, макар и по-малки инвеститори, включително и обикновени физически лица. Това според Майдел увеличавало шанса да се съберат нужните за реализирането средства, както и предоставяли възможност за директна връзка между предприемача и бъдещи клиенти.

Този модел работел много ефективно в САЩ и с новите правила целим да обединим потенциала на Европа за развитие и разрастване на иновативни бизнеси.

"Но също така да стимулираме повече хора да инвестират директно, дори и малки суми, в иновативни идеи, продукти и услуги“, допълни Майдел.

Тя коментира, че съществуват различни видове колективно финансиране. Най-популярните са с партньорско кредитиране, с дялов капитал и чрез предоставяне на компенсации, най-често под формата на продукта или ваучер за услугата, когато са готови.

Освен допълнителна форма на финансиране за нови проекти, предприятия или идеи, успешна кампания за колективно финансиране може да подчертае потенциала и общественото доверие в бизнеса, което да улесни намиране на допълнително финансиране от други финансови източници, които ще приемат проекта за по-малко рисков.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.