Майдел към Меркел: Нужни са мерки за регулиране на трансфера на медици от Източна към Западна Европа

Майдел към Меркел: Нужни са мерки за регулиране на трансфера на медици от Източна към Западна Европа

„Пандемията с COVID-19 изведе на показ неравномерното разпределение на медицински специалисти в ЕС. Виждаме, че в някои региони на Източна Европа здравните системи имаха проблем не толкова с недостига на лекарства и апаратура, а с медицински сестри и лекари. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел пред германския канцлер Ангела Меркел по време на заседание на групата на ЕНП в Европарламента в Брюксел.

Основната причина е миграцията на здравни професионалисти към страните от Западна Европа, което лишава източноевропейските държави от квалифицирани кадри, за чието развитие са вложени солидни ресурси от техните бюджети, заяви още Ева Майдел и добави: "Затова съм убедена, че ЕС трябва да вземе мерки за регулиране на трансфера на медицински специалисти от Източна към Западна Европа, за да не се допусне някои региони да останат без адекватен достъп до здравни услуги“.   

В отговор Меркел се съгласи, че проблемът е много голям, като посочи, че дори между регионите от бившата Източна и Западна Германия има конкуренция за медицински кадри и тенденция тези в източните градове да не достигат. Канцлерът на Германия допълни, че са нужни стимули задържането на медицинските специалисти и че евентуални мерки на европейско ниво не бива да противоречат на принципа на свободно движение на хора.

„Конкуренцията е основен двигател на икономическия растеж, но когато става въпрос за ключови социални системи като здравеопазване, европейските държави трябва преди всичко да са партньори. Може да се мисли за мерки като временни квоти за медицински професионалисти на глава от населението или изваждане на определени инвестиции в здравните системи от сметката за държавния дефицит, за да се стимулира желанието на специалистите да се развиват в родните си държави. Трябва да се мисли и за по-лесни процедури за привличане на медицински персонал от трети страни,“ коментира още Ева Майдел, която е член на комисиите на Европарламента по Промишленост, изследвания и енергетика, както и по Икономически и парични въпроси.

Меркел представи пред евродепутатите програмата на Германското председателство на Съвета на ЕС, което започна в началото на юли. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.