Ето колко европейци получиха статут на пребиваващи във Великобритания (ЦИФРАТА)

Ето колко европейци получиха статут на пребиваващи във Великобритания (ЦИФРАТА)

Общо 97 на сто от гражданите от ЕС, Европейската икономическа зона и Швейцария, поискали статут на постоянно пребиваващи в Обединеното кралство след Брекзит, са го получили, предаде ДПА.

Според публикуваните днес от правителството в Лондон нови данни са били разгледани над 4,5 милиона заявления за постоянно местожителство в страната, подадени преди крайния срок 31 декември 2020 г. От тях 54 процента (2,4 млн. души) са получили статут на уседналост, който се предоставя на чужденци, пребивавали в кралството през последните пет години. 43 на сто (1,9 млн. човека) са придобили предварителен статут на уседналост, тоест пребивавали по-малко от 5 години и получили регистрация преди края на миналата година. Останалите 3 на сто от заявленията са изтегляни, отхвърлени, невалидни или непопълнени.
Най-голям брой сред желаещите да останат във Великобритания след излизането й от ЕС са граждани на Полша, следвани от италианците, португалците и испанците. Европейците, които искат да посетят или останат във Великобритания, но не са кандидатствали по гореспоменатия план или нямат роднини, ще трябва да кандидатстват за входна британска виза.
Британските поданици, които понастоящем живеят в държави от ЕС, имат срок до 30 юни т. г. да подадат заявление за пребиваване в съответната страна.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.