Изтича срокът да поискате отсрочване на кредита

Изтича срокът да поискате отсрочване на кредита

Удълженият срок на кредитната ваканция почти изтече. Остава само още един ден, в който граждани и фирми могат да поискат до 9 месеца отсрочка по свои задължения към финансови институции. Именно 23 март е крайната дата, на която засегнати от пандемията лица могат да изпращат заявления към търговските банки.

Т. нар. "кредитна ваканция" или банковият мораториум дава възможност на физически и юридически лица да забавят вноските по банковите си заеми, без това да им се отрази на кредитния рейтинг. Първоначално антикризисната мярка трябваше да приключи до края на септември 2020 г., но впоследствие тя бе удължена до края на март 2021 г.. Търговските банки ще имат време именно до края на този месец да разглеждат и одобряват или отвхърлят подадени документи.

Максималната отсрочка, която клиент може да получи, е 9 месеца, включващи и срока на вече одобрено отсрочване. Възможностите за забавяне на вноски са няколко - забавяне само на глаеница, на лихва и на главница, и има и трети вариант за револвиращи продукти. Предвидено е длъжниците да могат да се възползват и от четвърти вариант, в който изборът на механизъм за отсрочване на задължения се извършва по взаимно съгласие между клиент и банка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.