Ето кой взе наградата

Ето кой взе наградата "Джон Атанасов" за тази година

Изненада!

На 4 октомври се навършват 118 години от рождението на Джон Атанасов, българският изобретател, създал един от първите електронни цифрови компютри. На негово име е учредена инициативата награда "Джон Атанасов". Престижните отличия са за изявени в световен мащаб млади български учени, постигнали изключителни резултати в областта на компютърните науки и технологиите. Президентът Румен Радев връчи отличията на лауреатите в различните категории на церемония на „Дондуков“ 2. "Вече 19-та година президентството е трибуна на вашите върхови постижения като млади учени и на забележителните успехи  на нашите ученици в олимпиадите по информатика и информационни технологии. От самото създаване на конкурса през 2003 година досега всички тези млади хора са личности вече със забележителни кариери. Като президент на Република Българи аз се гордея с техните постижения и с факта, че много от тях ръководят научни лаборатории, звена в едни от най-престижните университети в света - факт, с който трябва да се гордеем всички. И не само това- техните постижения са добре известни сред научния елит в света. И те се прилагат в едни от най-развитите страни, защото водят до върхови резултати в различни важни области - науката, образованието, икономиката, медицината, сигурността на информацията. Вие ни давате с вашите постижения увереност, че България има бъдеще като модерна европейска държава“, каза Румен Радев.

Носител на голямата награда „Джон Атанасов“ за тази година е 34 годишният доктор по математика Венелин Тодоров, който работи в България в Института по информационни и комуникационни технологии на Българската академия на науките. 

"Огромна привилегия за мен като завършил и работещ в България е да получа тази награда, защото разбрах, че аз съм вторият работещ в България и завършил тук, който я получава. Всички останали участници работят в чужбина. За мен това е признание и за българската наука", каза за БНР Венелин Тодоров.

Основните постижения на Венелин Тодоров са свързани със създаването на високоефективни подходи за оптимизация на алгоритми и моделиране на сложни системи. Разработените от учения алгоритми намират приложение при моделиране на невронните мрежи в изкуствения интелект, киберсигурността, високопроизводителните пресмятания в квантовата механика и финансовата математика. 

"Квантовите компютри е хубавото, че те могат да извършват много по-бързо изчисленията и това като се внедри има такава точка по програма "Цифрова Европа", според която до 2030 година Европа трябва да разполага с периферни и неутрални клъстерни възела и да разполага с първия си квантов компютър. Това ще подпомогне постигането на една от целите по тази програма"

Разработките на Венелин Тодоров се използват с успех при изготвянето на по-точни прогнози при атмосферни процеси при пренос на вредни емисии, за въздействието върху човешкото здраве, устойчиво земеделие и екология: 

Младият учен ще остане да работи в България.

"Надявам се тук да остана, средата е добра. Искам тук да остана".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.