Ето кои фактори увеличават риска от смърт при COVID-19

Ето кои фактори увеличават риска от смърт при COVID-19

Какви фактори водят до риск от тежко боледуване след заразяване с COVID-19 и дори до смърт – за това разказа Анча Баранова, доктор на биологичните науки, професор в Училището по системна биология в университета Джордж Мейсън.

На първо място, генетични причини могат да повлияят на опасното развитие на болестта. Учените наскоро откриха, че човек може по-трудно да понесе коронавирусна инфекция поради три гена – MART, PIGN и CCR5, отбеляза Баранова, цитирана от БГНЕС. Първият от тях не само допринася за по-опасно протичане на острата фаза на заболяването, но и увеличава вероятността от неврологични усложнения, добави биологът.

Съпътстващите заболявания отдавна са известни на лекарите като рисков фактор след заразяване с COVID-19, продължи тя. „Колкото по-богат е букетът от заболявания, толкова по-малко вероятно е коронавирусът да се преболедува лесно“, каза Баранова. "Ако съпътстващите болести са устойчиви на антибиотици, ще отнеме време за избор на ефективни антибиотици. А състоянието на човека през това време може рязко да се влоши, което ще провокира фатален край", обясни лекарят.

И накрая, цитокиновите бури - свръхреакция на имунната система към инфекция, често са фатални, продължи тя.

Някои маркери могат активно да показват опасност за пациента.

"Например нивото на С-реактивен протеин при човек, заразен с коронавирус, може да бъде 70 пъти по-висок от допустимите стойности. При такива показатели е много вероятно човек да трябва да се бори за живота си”, заяви Баранова.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.