Стана ясно кога вузовете ще минат на дистанционно обучение

Стана ясно кога вузовете ще минат на дистанционно обучение

При следване на ясно разписани правила за провеждане на учебния процес и протоколи за действие, при наличие на позитивен за COVID-19 студент или такъв със симптоми, няма да има основание за затваряне на университети и преминаване изцяло към обучение в електронна среда. Това е уверил образователния министър Красимир Вълчев по времена на онлайн среща с ректорите на висшите училища, на която са обсъдени действията, които ще се предприемат във връзка с динамичната пандемична обстановка, става ясно от съобщение на Медицинския университет в Плевен, предаде БТА.

Превключване на дистанционно обучение ще се наложи когато картата на разпространение на заразата в съответния регион бъде оцветена в червено и има заразен сред студентите или преподавателите. Към момента има две области в червено – Благоевград и Търговище.

По препоръка на министъра ще се осигурят необходимите условия за протичане на учебния процес. Ще се следва хибриден модел от присъствено и електронно обучение, при максимално спазване на противоепидемичните мерки и контрол. Ще се сведе до минимум присъственото провеждане на други събития от академичния живот.

Във връзка с това Медицинският университет в Плевен отменя провеждането на Деня на народите, предвиден за утре, заради обстановката с пандемията от коронавирус.

Ректорският съвет на университета в Плевен е решил да отложи Деня на народите (International Day). Решението е подкрепено от студентските организации. Ректорът, проф. д-р Славчо Томов, е уверил, че здравето на всеки студент и безопасното протичане на учебния процес са приоритети в тази обстановка. Затова церемониите по дипломирането до края на 2020-а ще се проведат онлайн по факултети. Дипломантите ще положат клетва и ще бъдат приветствани чрез видео обръщения от декана и ректора. След това по указан ред ще получат дипломите си, награди, подаръци, както и ще имат възможност за снимка с академичната тога.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.