Ето кое произведение се падна на седмокласниците

Ето кое произведение се падна на седмокласниците

На националното външно оценяване по български език и литература седмокласниците писаха подробен преразказ от името на неутрален разказвач по разказа "Череши" на Захари Карабашлиев, споделиха пред "Монитор" ученици. На него се явиха 59 864.

В произведението се разказа за младо момче, което се връща в родната си къща с иедеята да бъде продадена. След като се връщат към детските си спомени благодарение на черешите, младежът се октазва от първончална си идея и решава сам да купи къщата. Според седмокласниците текстът, който е трябвало да преразказжат е бил твърде дълъг и увъртян. Най - трудно за тях се е оказало глаголното време, тъй като е трябвало да разказатват като неутрални свидетели на случващото се, споделиха част от учениците. "В какво време писа" бе и най-често задаваният въпрос от излизащите от изпитните зали към тези, които вече бяха приключили с външното оценяване и чакаха пред сградата. 

От образователнот министерство обясниха, че творбата на Захари Карабашлиев е част от банка с произведения на съвременни български автори с безспорен авторитет. Още през миналата есен Центърът за оценяване в предучилищното и училищното образование на МОН се е обърнал с молба към известни писатели да предложат свои разкази, които отговарят на формата на изпита. "Получиха се текстове с безспорни художествени достойнства, които ще бъдат използвани и през следващите години", коментираха от ведомството.

В първата част от изпита учениците трябваше да се справят с тест от 25 задачи, сред които 18 са с избираем отговор, шест - с кратък свободен отговор и една - с разширен свободен отговор. По думите на младежите той е бил по - лесен спрямо преходните години. "Тестът беше като за първи клас", коментира седмокласник. В рамките на първата част от учениците се очакваше също да коментират в няколко изречения думите от Вазовата повест „Немили-недраги“: „Къщята, магазиите, кесиите, сърцата бяха затворени за тях“.

Учениците могат да съберат максимул 100 точки. Резултатите се вписват в удостоверенията на учениците като процент от максималния брой точки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.