0

П ри румънската мутация на COVID-19 става въпрос за замяна само на една аминокиселина в най-чувствителната част на вируса. Това води до промяна на силите на взаимодействие. Тоест, вирусът се свързва по-здраво с клетките и това донякъде пречи на протективните антитела, които сме образували срещу стария вариант, обясни пред проф. Нова Мария Николова от НЦЗПБ.

При румънската мутация на COVID-19 става въпрос за замяна само на една аминокиселина в най-чувствителната част на вируса. Това води до промяна на силите на взаимодействие. Тоест, вирусът се свързва по-здраво с клетките и това донякъде пречи на протективните антитела, които сме образували срещу стария вариант, обясни пред проф. Нова Мария Николова от НЦЗПБ.

У нас все още не може да се говори за навлизане нови варианти на коронавируса. „През първата седмица на април в Националния център по заразни и паразитни болести са изследвани 365 клинични материала от цялата страна. При почти`100 % от пробите е установен британският вариант на вируса. Засега нямаме нито бразилската, нито южноафриканската мутация”, увери проф. Николова.

Тя посочи, че засега знаем, че актуалните ваксини действително са по-ниско ефективни срещу южноафриканския и бразилския вариант. „Смятам обаче, че нивото на защита, което ще се постигне с настоящите препарати, ще бъде достатъчно, за да се избегнат усложнения от вируса”, каза още професорът.

По думите й една доза не е достатъчна. „Реално човек, ваксиниран с "АстраЗенека", остава с едно добро ниво на защита след първата доза, но то не е достатъчно. Трябва да се постави и втората доза", обясни още проф. Николова.  Тя заяви, че мерките трябва да се спазват и след ваксинирането с първата доза на ваксините, независимо на кой производител са те.